PRESLAGIVANJE KOD SUSJEDA

Slovenski ljevičari prestali podržavati vladu, pa uzletjeli u anketama, malo im fali da prešišaju Šareca

11.11.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Slovenska stranka Ljevica (L) prekinula je prošlog tjedna neformalno savezništvo s premijerom Marjanom Šarecom, a u ponedjeljak objavljena anketa pokazuje joj velik rast popularnosti među biračima, dok rejtinzi ostalih stranaka stagniraju, što izaziva politička previranja pa i špekulacije o rekonstrukciji vlade ili prijevremenim izborima

U slučaju prijevremenih izbora za Ljevicu (L) bi glasovalo 11,2 posto birača, dok bi najviše glasova osvojile Lista Marjana Šareca (15,4 posto) i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše (15,2), pokazalo je ispitivanje koje je na 735 ispitanika provela agencija Mediana za ljubljansko 'Delo'.

Riječ je o redovnoj mjesečnoj anketi, a u odnosu na onu iz listopada mjeseca broj potencijalnih glasača Ljevice (L) skoro je udvostručen, dok blagi pad bilježe Šarecova stranka, kao prva stranka vladajućih i Janšina kao najjača oporbena, a i ostale stranke stagniraju ili su im rejtinzi u padu.

Budući da Šarecovoj koaliciji do obične većine u parlamentu, koji ovaj mjesec odlučuje o proračunu za iduće dvije godine, nedostaju dva glasa i da više ne može računati na jasnu potporu dosadašnjih partnera iz Ljevice (L), pojavljuju se špekulacije o 'preslagivanju', 'rekonstrukciji' ili čak padu vlade, s time da je zadnja mogućnost najmanje vjerojatna, tvrde slovenski mediji.

Politička nestabilnost posebno brine Socijalne demokrate (SD), kojima zadnja anketa daje samo 6 posto glasova na mogućim prijevremenim izborima, a zalagali su se za nastavak suradnje s Ljevicom (L) zbog srodnosti programa.

Predsjednik zastupničkog kluba SD-a Matjaž Han kazao je za 'Delo' da obje stranke imaju vrlo slične ocjene o socijalnim problemima Slovenije, ali da je razlika u tome kako te nedostatke otkloniti, jer, smatra on, Ljevica (L) u tome znade biti nerealna i radikalna, a priznao je da ga pad rejtinga socijaldemokrata zabrinjava. Ako bi Šarecova vlada pala i došlo do političkog preslagivanja s desnom vladom, naša stranka bi išla u oporbu, a spremni smo i na eventualne prijevremene izbore, kazao je za 'Delo' Han.

Dok je predsjednik stranke Dejan Židan ustvrdio da sadašnju vladu treba očuvati jer bi alternativa bila jedino desna vlada koju bi sastavio Janša. Tjednik 'Reporter', blizak oporbenim krugovima, tvrdi pak da mogućnosti za rekonstrukciju vlade, odnosno preslagivanje nakon mogućeg povlačenja Šareca, nema.

Takve mogućnosti nema jer se Janez Janša ne pristaje povući i prepustiti mjesto predsjednika neke desne vlade nekom drugom iz svoje stranke. Osim toga nije vjerojatno da bi na koalicijsko povezivanje s desnicom pristale tri sadašnje stranke u vladi: Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjaveca, stranke bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB), te Stranka modernog centra (SMC), koju je osnovao bivši premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova Miro Cerar, a sada je vodi ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, piše ljubljanski politički tjednik.

Na redovnim parlamentarnim izborima prošle godine Janšina stranka dobila je relativnu većinu glasova i najviše mjesta u parlamentu, ali Janša nije uspio sastaviti vladu jer su ga odbili svi potencijalni koalicijski partneri.