PJESNIKINJA MAKAROVIČ

Slovenka prijavljena za širenje mržnje prema Crkvi

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 19:13
  • Objavljeno 24.01.2012 u 15:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog izjave da mrzi Katoličku crkvu, priznata, ali i ekscentrična slovenska pjesnikinja Svetlana Makarovič prijavljena je pravobraniteljstvu ljudskih prava, a šest prijava dobila je i policija, objavio je u utorak ljubljanski list Dnevnik

Svetlana Makarovič višestrana je umjetnica, književnica i slikarica, a najpoznatija je po spjevu 'Mačak Muri' koji je uvršten u pjesničke antologije i školsku lektiru.

'Postoje stvari koje jednostavno moraš mrziti, a među njima je po mojem mišljenju i Katolička crkva u Sloveniji. Ja je mrzim i smatram to svojom građanskom dužnošću', rekla je pjesnikinja u nedavnom razgovoru za portal Siol.

To je izazvalo zgražanje vjernika te prosvjede udruga bliskih Katoličkoj crkvi, ali i nekih političara koji smatraju da je riječ o 'govoru mržnje' i izrazu društvene diskriminiranosti velikog broja građana.

S druge strane, Slovenija je politički od kraja 19. stoljeća tradicionalno podijeljena na liberale i klerikalce, pa liberali sada odmahuju rukom i drže da stvari ne treba dramatizirati. Oni navode da je 73-godišnja umjetnica govorila u svom već poznatom stilu te da treba pogledati kontekst intervjua u kojemu je govorila o financijskim nepravilnostima u Crkvi.

Uz to, ona je svojim istupom kritizirala jednu političku stranku koja navodno sabotira formiranje lijeve vlade jer je bliska Katoličkoj crkvi, tvrde slovenski liberali.

Ljubljanski Dnevnik pojašnjava da lijevo orijentirani Slovenci smatraju kako je osumnjičena umjetnica samo 'prešla granicu dobrog ukusa' i da je ne treba progoniti, budući da je otprije poznata po nekonvencionalnom ponašanju, antiklerikalnim stajalištima i provokativnom izrazu 'slovenceljni', kako zove malograđane i desno orijentirane sugrađane.

Makarovič je prije 13 godina izazvala skandal u Sloveniji kad je mimo protokola, na velikoj svečanosti koju je prenosila televizija, rekla da odbija najviše državno priznanje, Cankarovu nagradu. Učinila je to iz prosvjeda jer je zajedno s njom najviša državna nagrada te godine za kulturu bila dodijeljena slovenskom kiparu Marku Rupniku, pripadniku isusovačkog reda, za mozaik koji je napravio u jednoj crkvi u Vatikanu.

Umjetničkom kritičaru Dela Marjanu Zlobecu, koji je napisao da je odbila nagradu, ali ne i visoku državnu mirovinu koja se dodjeljuje na osnovi toga priznanja, umjetnica je na ulici u središtu Ljubljane opalila zaušnicu te tako izazvala nov skandal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi