JANŠA TVRDI

Sloveniji prijeti bankrot zaustavi li se sanacija banaka?!

04.03.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Sloveniji do kraja godine prijeti bankrot ako nova vlada zaustavi projekt sanacije banaka, upozorio je u ponedjeljak Janez Janša, čija vlada do izbora nove obavlja tekuće poslove

'Ako Slovenija ne nastavi sanaciju bankarskog sustava, bankrotirat će do kraja ove godine i biti prisiljena prihvatiti uvjete za dobivanje međunarodne financijske pomoći u jednom ili drugom obliku', rekao je Janša zastupnicima u parlamentu odgovarajući na zastupnička pitanja.

On je u ponedjeljak, kao predsjednik vlade kojoj je prošlog tjedna imenovanjem Alenke Bratušek za novu mandatarku izrečeno nepovjerenje ali obavlja tekuće poslove do izbora nove, odgovorio na zastupničko pitanje o tome što bi se dogodilo ako nova vlada zaustavi plan prebacivanja loših kredita iz bilanci poslovnih banaka na tzv. 'slabu banku' kako bi se očistile njihove bilance. Po nekim procjenama, loši krediti u slovenskom bankarskom sustavu iznose petinu nacionalnog BDP-a, a najveći su u bankama u kojima je većinski vlasnik država. Janšina vlada pokrenula je osnivanje 'slabe banke' na osnovi zakona koji je parlament prihvatio potkraj prošle godine. No, predviđeni model sanacije još nije u cijelosti operativan, a postavlja se i pitanje hoće li ga nova vlada primijeniti ili će od njega odustati.

Janša je rekao da njegova vlada na odlasku nastavlja s postupcima osnivanja 'slabe banke' na koju bi se, uz državna jamstva, prebacila loša potraživanja banaka i tako očistile njihove bilance. Na taj bi se način problem loših kredita u bankarskom sustavu konačno riješio, no nepoznanicu donosi nova vlada koja je u formiranju, naveo je stari premijer. U vladi koju želi formirati Alenka Bratušek bit će četiri stranke, a za nastavak sanacije banaka po prihvaćenom modelu za sada je samo centristička Građanska lista (GL), upozorio je Janša, koji je u parlamentu, vjerojatno zadnji put u ulozi premijera, odgovarao na pitanja zastupnika.

Stranke s kojima o formiranju nove vlade pregovara Bratušek o Janšinu modelu 'slabe banke' imaju različita stajališta, pri čemu neke umjesto osnivanja 'slabe banke' razmišljaju da bi banke ponovo trebala dokapitalizirati država. To je po Janšinoj ocjeni dugoročno neodrživo.

Janša je rekao da sumnja da bi europske ustanove pristale na rješenje da Slovenija svoje banke opet dokapitalizira iz proračuna te da to ne bi dugoročno riješilo problem koji su prijašnje vlade zanemarivale dok su se loši krediti u bankama gomilali, postavši prijetnja financijskoj stabilnosti zemlje.

Ukoliko se sanacija bankarskog sustava preko slabe banke sada ne provede, nego se banke opet budu dokapitalizirale sredstvima države, problem će se ponavljati i postati još veći, upozorio je Janša.

Objasnio je da je njegova vlada već imenovala četiri direktora za vođenje 'slabe banke' na koju bi se prebacili loši krediti. Među njima su trojica stranih stručnjaka koji su se u raznim zemljama već bavili tim bankarskim problemom, a postupke na osnivanju "slabe banke" trebala bi nastaviti i buduća vlada jer se sa sanacijom banaka kasni nekoliko godina, ocijenio je Janša.