odmah stupa na snagu

Slovenija zatvorila zračni prostor za ruske avione

26.02.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Slovenija je u subotu odlučila zatvoriti slovenski zračni prostor za ruske zrakoplove zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, te je odobrila 100.000 eura Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) za njegovu humanitarnu pomoć Ukrajini, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Slovenska vlada je na dopisnoj sjednici donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje slovenskog zračnog prostora zrakoplovima koji su registrirani u Rusiji ili su u vlasništvu ruskih operatera, a odluka stupa na snagu odmah i vrijedit će sve "dok za to postoje razlozi", objavljeno je u Ljubljani.

Kontrolori leta dobili su uputu da odbiju dati dozvolu ulaska u zračni prostor takvim ruskim zrakoplovima čiji bi piloti to tražili, prenose popodne mediji.

Uz 100.000 eura odobrenih ICRC-u, Slovenija je posljednjih dana, kako podsjeća ministarstvo, već poslala materijalnu humanitarnu pomoć preko europskog mehanizma u vrijednosti 163 tisuće eura.

Slovenski premijer Janez Janša sazvao je za 18,00 sati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na koju su pozvani i predsjednici oporbenih stranaka.

Predsjednica oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon kazala je ranije u subotu da pozdravlja odluku EU-a i međunarodne zajednice o uvođenju gospodarskih i financijskih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

No, dodala je da želi da se svi akteri u sukobu oko Ukrajine vrate za diplomatski stol i naglasila da su potrebni napori kako bi se za prekid ratnih operacija i mir našlo rješenje diplomatskim putem.

Bez toga bi svaka izolacija ruskog režima bila riskantna u sadašnjem trenutku, navela je Fajon

Janša je u subotu na Twitteru poručio da je "okrutna istina" sadašnjeg trenutka da se žrtve i stradanja Ukrajinaca nikako ne mogu smanjiti samo "dobrim željama" ili "pukim pozivima na mir".

To je moguće postići "samo brzom dostavom oružja, vojne opreme i humanitarne pomoći, te totalnim pritiskom na Putinov režim", napisao je Janša na Twitteru.