rat u ukrajini

Morawiecki u Berlinu osudio 'sebičnost' pojedinih zapadnih zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu: Zbog toga sam i stigao, da bih potaknuo savjest Njemačke

26.02.2022 u 16:25

Bionic
Reading

Poljski premijer Mateusz Morawiecki osudio je u subotu u Berlinu "golemu sebičnost" nekih zapadnih zemalja, "uključujući i Njemačku", nakon ruske invazije na Ukrajinu

"Zbog toga sam i stigao ovdje, u posjet kancelaru Olafu Scholzu, da bih potaknuo savjest mnogih, da bih potaknuo savjest Njemačke. I da bi Nijemci konačno donijeli odluku o uvođenju doista moćnih sankcija" protiv Rusije, rekao je Morawiecki poljskim novinarima prije sastanka s njemačkim saveznim kancelarom.

Ukrajina kritizira Njemačku jer iz te zemlje, unatoč njezinom popisu vojne opreme koja joj je potrebna i koji je predan Berlinu, stiže samo pet tisuća kaciga. Politika Berlina nije da šalje oružje u ratom zahvaćene zone, piše agencija dpa.

Čelnici Poljske i Litve u subotu su, prije odlaska na sastanak s kancelarom Scholzom, pozvali Europsku uniju da nastavi pružati potporu Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Morawiecki je rekao da bi se na stolu trebale naći sve sankcije protiv Rusije, uključujući i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok, kao i zabrana ruskog pristupa globalnome sustavu plaćanja SWIFT.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je kako je iznimno važno da se Ukrajini pruži "stvarna vojna pomoć".

Ruske snage u subotu treći dan zaredom topništvom i krstarećim projektilima gađaju ukrajinske gradove, no predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij poručuje im da je glavni grad Kijev i dalje u ukrajinskim rukama.

Poljska i Litva graniče s Rusijom i Bjelorusijom, a Poljska graniči i s Ukrajinom.