NAKON PROPASTI JUŽNOG TOKA

Slovenija zainteresirana za LNG terminal na Krku

12.12.2014 u 08:07

Bionic
Reading

Metod Dragonja, državni tajnik za gospodarska pitanja u kabinetu slovenskog premijera Mire Cerara, izjavio je u četvrtak da je Slovenija vrlo zainteresirana za gradnju LNG terminala za ukapljeni plin na Krku.

Gradnju LNG terminala na Krku jako podržavaju europske države, te SAD i budući dobavljači tekućeg plina jer se to uklapa u koncept diverzifikacije energetskih izvora i smanjivanje europske ovisnosti o ruskom plinu, kazao je Dragonja u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da je to pitanje posebno aktualno nakon ruskog odustajanja od Južnog toka.

Na pitanje je li Slovenija spremna sudjelovati u financiranju terminala na Krku, Dragonja je rekao da se Slovenija nalazi na tranzitnoj ruti budućeg plinovoda Jadran-Baltik, pa bi se na krčki terminal povezala plinovodom koji bi dalje išao prema Mađarskoj i Austriji, te vjerojatno jednim krakom do Italije.

Energetsko povezivanje Jadrana i Baltika podržao je u četvrtak u Pragu i slovenski predsjednik Borut Pahor koji je zajedno s austrijskim premijerom Wernerom Faymannom prisustvovao sastanku zemalja Višegradske skupine koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.