STRANI MEDIJI

'Slovenija zahtijeva pristup međunarodnim vodama'

04.11.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Svjetske agencije izvješćuju u srijedu o potpisivanju arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije o rješavanju graničnog spora i ocjenjuju da je time pristup Hrvatske u EU sada širom otvoren

'Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor stavili su svoje potpise na arbitražni sporazum u švedskoj prijestolnici Stockholmu, zemlji koja trenutačno predsjeda Europskom unijom', javlja AP.

Reuters izvješćuje da su 'Slovenija i Hrvatska u srijedu potpisale arbitražni sporazum o granici kojim se omogućuje rješavanje skoro dvadesetogodišnjeg spora zbog kojeg je Hrvatska bila zakočena na putu u EU'.

Njemačka agencija dpa prenosi riječi europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna koji je izrazio nadu da će dvije zemlje 'bez nepotrebnog odgađanja' ratificirati sporazum. Također je kazao da 'Hrvatska prelazi posljednji kilometar u pristupnim pregovorima koji ulaze u završnu fazu'.

AFP podsjeća da se dvije bivše jugoslavenske republike od stjecanja nezavisnosti spore oko morske i kopnene granice.

Reuters dodaje da Slovenija, stiješnjena između Italije i Hrvatske, zahtijeva 'izravan pristup međunarodnim vodama, što bi Hrvatsku moglo prisiliti da ustupi dio mora koje smatra svojim'.

Agencije ističu da sporazum moraju ratificirati parlamenti dviju zemalja te da su oporbene stranke, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, izrazile nezadovoljstvo arbitražnim sporazumom.