EKO BRIGA

Slovenija prijeti Italiji tužbom zbog LNG terminala

03.09.2009 u 19:11

Bionic
Reading

Za Sloveniju je gradnja talijanskog terminala LNG-a (ukapljeni tekući plin) u blizini Trsta neprihvatljiva zbog ekološkog utjecaja jer bi se nalazio tik uz talijansko-slovensku granicu, izjavio je u četvrtak slovenski ministar okoliša Karl Erjavec

LJUBLJANA - Slovensko stajalište Erjavec je objavio u četvrtak nakon redovite sjednice vlade koja je analizirala talijansku dokumentaciju o gradnji terminala LNG-a kod Trsta.

Erjavec je rekao da je o takvu slovenskom zaključku već obavijestio talijansku ministricu okoliša. Očekuje kako će o tome pitanju biti govora na sastanku mješovite međuresorske skupine talijanske i slovenske vlade koja se sredinom idućeg tjedna sastaje u Ljubljani.

Erjavec tvrdi da bi gradnja terminala za ukapljeni plin općenito pogoršala ekološko stanje u široj okolici Tršćanskog zaljeva.

Izrazio je zabrinutost da bi gradnja toga terminala na kopnu u blizini granice sa Slovenijom mogla biti uvod i u gradnju terminala za tekući plin u Tršćanskom zaljevu, o čemu također postoje planovi, te pozvao talijansku vladu da odustane od projekata.

Inače, kako je dodao, nije isključeno da će Slovenija tužiti Italiju europskom sudu.