PRIJETNJE SUSJEDA

Slovenija opet ucjenjuje Hrvatsku Ljubljanskom bankom

11.12.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Slovenska diplomacija želi da u zaključke o proširenju EU-a koje će u petak prihvatiti voditelji država EU-a uđe i formulacija da se Hrvatska i dalje mora baviti bilateralnim i regionalnim pitanjima 'uključujući i sukcesiju', čiji je smisao vezivanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s rješenjem pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj, navode slovenski mediji

'Slovenija inzistira na rješavanju pitanja Ljubljanske banke kao uvjetu za ratifikaciju', navodi u utorak ljubljansko 'Delo', dodajući da je zato u nacrt zaključaka o kojemu su već raspravljali ministri vanjskih poslova uključena rečenica da se Hrvatska mora nastaviti baviti bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući i pitanje sukcesije.

Poznato je da Slovenija tzv. staru deviznu štednju drži pitanjem sukcesije država nasljednica bivše SFRJ, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uvjetuje početak postupka ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om prethodnim povlačenjem tužbi koje se protiv Ljubljanske banke u vezi te štednje vode na hrvatskim sudovima.

'Slovenija redovito upozorava da se Hrvatska obvezala na rješavanje tog pitanja u okviru sukcesije tijekom pristupnih pregovora s EU-om', navodi 'Delo'.


Vodeći slovenski dnevni list uz to podsjeća na neka upozorenja njemačkih dužnosnika nakon objave jesenskog izvješća o napretku Hrvatske iz kojih bi se dalo zaključiti kako nije isključeno da u slučaju slabog napretka reformi ulazak Hrvatske u EU s predviđenim datumom 1. srpnja iduće godine može biti ugrožen, ali i službene navode Bruxellesa da taj datum kao cilj ostaje i da će biti ispunjen jer bi 'sve ostalo bila katastrofa'.

U vezi slovenskih zahtjeva prema Hrvatskoj koji se tiču pitanja Ljubljanske banke i ratifikacije pristupnog ugovora, 'Delo' upozorava i na to da najnovija analiza Centra za europske politike iz Bruxellesa ocjenjuje kako 'ponovno slovensko otvaranje bilateralnih pitanja' predstavlja jedan od slučajeva 'ometanja procesa širenja'.

Što se tiče signala drugim državama u regiji s perspektivom članstva u EU-u, Slovenija zastupa stajalište da što prije trebaju početi pregovori s Makedonijom i odrediti datum za početak pregovora sa Srbijom, navode slovenski mediji.

'Delo' citira ocjenu ministar vanjskih poslova Erjavca kako bi određivanje datuma pregovora bilo 'poruka kakva je Srbiji potrebna'.

'Presudama u Haagu Srbija je u zadnje vrijeme dobila više negativnih poruka koje ne djeluju dobro u smislu jačanja odnosa Prištine i Beograda, te jačanja odnosa unutar regije', ustvrdio je Erjavec, prenosi ljubljansko 'Delo'.