stabilna faza

Slovenija: Epidemija još traje, uskoro digitalne potvrde o Covidu-19

03.06.2021 u 13:44

Bionic
Reading

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 273 zaraze koronavirusom, a četvoro oboljelih od Covida-19 je umrlo, objavila je u četvrtak slovenska vlada

"Nalazimo se u stabilnoj fazi i broj novih zaraza pada, ali smo još duboko u epidemiji, što znači da moramo i dalje primjenjivati sve potrebne i propisane mjere ako želimo da škole budu otvorene i da imamo mirno ljeto", kazao je na konferenciji za novinare Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Po njegovim riječima trenutačna incidencija zaraze u Sloveniji govori da bi zemlja mogla imati "mirno ljeto", osim "ako ne dođe do nekog jačeg novog vala", kazao je Krek, spominjući opasnost od eventualnog uvoza nekog od opasnijih varijanti koronavirusa.

Prema zadnjim podacima,  Slovenija bilježi 14-dnevnu incidenciju infekcije od 187 slučajeva na 100.000 stanovnika U zadnja 24 sata je sa 3837 PCR testova potvrđeno 273 zaraženih,  uz udio pozitivnih 7,1 posto.   U bolnicama je još 213 hospitaliziranih, a sedmodnevni prosjek novih zaraza u jednom danu pao je na 260, objavila je vlada. Jednu dozu cjepiva do sada je dobilo 681.945 osoba, odnosno skoro trećina ukupnog stanovništva, dok je svim potrebnim dozama cijepljeno njih  432.282, objavila je na konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša.

Ministri za zdravstvo i javnu upravu, Janez Poklukar i Boštjan Koritnik, kazali su da će Slovenija uskoro omogućiti građanima da preko portala za cijepljenje zVEM dobiju digitalnu potvrdu o statusu u odnosu na Covid-19 (cijepljeni, oboljeli ili testirani).

Ona će im služiti i za kretanje u inozemstvu i biti usklađena s digitalnim potvrdama koje se koriste u EU-u, a moći će je dobiti i preko mobilne aplikacije smsPASS, s time da će prije toga svoj identitet morati fizički potvrditi dolaskom na šaltere državne uprave. Preko spomenute digitalne aplikacije imat će pristup i do svih digitalnih sadržaja koje nudi javni sektor, najavili su ministri, ne navodeći kad očekuju  punu operacionalizaciju sustava.