koronavirus

Kanada odobrila promjenu cjepiva kod primanja druge doze

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2021 22:51
  • Objavljeno 01.06.2021 u 22:51
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: deflet / Alamy / Alamy / Profimedia

Znanstveni odbor koji savjetuje kanadsku vladu o cjepivima dao je u utorak odobrenje za promjenu cjepiva za covid-19 kod primanja druge doze.

Osobe koje su primile prvu dozu AstraZenecina cjepiva mogu primiti ili drugu dozu istog proizvođača, ili cjepivo s glasničkim RNK-om (Pfizer-BioNTech ili Moderna), priopćio je nacionalni konzultativni odbor za imunizaciju (CCNI). Kanađanima koji su primili prvu dozu cjepiva s glasničkim RNK-om, kod druge doze trebalo bi ponuditi isto cjepivo, ali ako ono nije dostupno može im se ponuditi drugo cjepivo s glasničkim RNK-om. "Mogućnost zamjene cjepiva znači da možete primiti prvu dozu cjepiva i kod druge doze u punoj sigurnosti primiti drukčije cjepivo kako bi se docijepili i osigurali optimalnu zaštitu od covida-19", rekao je Howard Njoo, zamjenik glavnog epidemiologa na saveznoj razini.

CCNI dodaje da je u donošenju preporuke imao na umu rizik od opasnih krvnih ugrušaka od AstraZenecina cjepiva.

Ujedno ističe da takvo miješanje može stvoriti "mogućnost kratkoročnog pojačanja nuspojava (...), napose glavobolje, osjećaja umora i opće slabosti".

Kombinacija cjepiva različitih proizvođača nije nepoznata: primjenjuje se kod gripe i hepatitisa A, dodaje odbor. Odluka o provedbi ove preporuke u nadležnosti je kanadskih pokrajina. Neke pokrajine su u svibnju odlučile da će iz opreza obustaviti primjenu AstraZenecina cjepiva kod osoba koje trebaju primiti prvu dozu zbog porasta broja slučajeva tromboze povezanih s cjepivom. No ono se i dalje primjenjuje kod onih koji su primili prvu dozu AstraZenece i žele drugu dozu istog cjepiva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!