UPITNA MEĐUVLADINA KONFERENCIJA

Slovenija blokirala još jedno poglavlje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.06.2009 21:09
  • Objavljeno 23.06.2009 u 20:57
Slovenska vojska

Slovenska vojska

Izvor: Sipa Press / Autor: LESKOVSEK MATEJ

Slovenija je u utorak blokirala zatvaranje još jednog poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima, čime se ukupni broj blokiranih poglavlja popeo na 13, potvrđeno je Hini iz europskih diplomatskih izvora

BRUXELLES - Na sastanku radne skupine za proširenja u utorak u Bruxellesu, Slovenija nije dala zeleno svjetlo za zatvaranje pregovora u poglavlju Statistika, a obrazloženje za to je isto kao i za ostala blokirana poglavlja - prejudiciranje granice.

Slovenija sada blokira otvaranje devet i zatvaranje četiriju poglavlja. Za poglavlje Statistika postojala je nada da bi moglo biti zatvoreno na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja je zakazana za petak, 26. lipnja, a čije je održavanje sada krajnje upitno jer se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje.

Češko je predsjedništvo najavilo da će odluku o sudbini te pristupne konferencije donijeti u srijedu nakon sjednice Odbora stalnih predstavnika (COREPER), na kojoj će se razmotriti stanje hrvatskih pregovora.

U međuvremenu, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo je da Hrvatska ustraje na rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora u skladu s međunarodnim propisima.

"Mi tražimo civilizirano rješenje u skladu s onim što propisuje međunarodna zajednica", izjavio je Hini glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun komentirajući poziv europskog povjerenika Rehna da Hrvatska i Slovenija same nastave pregovore o rješenju 18 godišnjeg graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

"Sva druga rješenja ne mogu biti trajna i međunarodno prihvatljiva, ni Sloveniji, ni Hrvatskoj niti međunarodnoj zajednici. Bio bi to opasan presedan", upozorio je Dragun.

Olli Rehn pozvao je u utorak RH i Sloveniju da same nastave razgovore kako bi riješile granični prijepor te istaknuo da je još uvijek moguće dovesti pristupne pregovore u završnu fazu do kraja ove godine ako se brzo ukloni slovenska blokada.

Dragun je istaknuo da Hrvatska otpočetka tvrdi da je granični spor bilateralno pitanje kojemu nije mjesto u pregovaračkom procesu i koje treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom te je tražila trenutnu deblokadu pregovora.

Glasnogovornik MVPEI-a podsjetio je da je službeni Zagreb dvaput pristao na kompromisno rješenje spora - prvi put za francuskog predsjedništva EU-om i drugi, konačni kompromisni prijedlog povjerenika Rehna i europske trojke.

"Oba prijedloga dovedena su do kraja, nakon čega je Slovenija odustala i predložila neprihvatljivo rješenje čijim bi se prihvaćanjem obezvrijedila vjerodostojnost EU-a u međunarodnome pravu", rekao je Dragun.

"Hrvatska ne traži ništa što nije u skladu s načelima EU-a ili što nije imala Slovenija i bilo koja druga zemlja koja je ulazila u EU, zaključio je glasnogovornik MVPEI-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi