PORUKA IZ LJUBLJANE

Slovenci spremni na kompromis, ali ne truli

13.05.2009 u 23:17

Bionic
Reading

Slovenija zastupa stajalište da se prema Rehnovoj inicijativi za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom do sada ponašala konstruktivno, ali su njezini predstavnici u srijedu poručili da će se znati nositi i s njezinim mogućim neuspjehom

LJUBLJANA - Slovenija se ponašala 'konstruktivno', ali će izdržati moguće pritiske ako se pokaže da je taj prijedlog osuđen na neuspjeh, izjavio je u srijedu glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic

Reakciju predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera na slovenske uvjete Balažic je nazvao 'predizbornom retorikom'.

'Bit će nam žao ako padne Rehnov prijedlog, prema kojem smo od početka bili posve fleksibilni i konstruktivni. Ali, ako se to dogodi, onda ne treba liti krokodilske suze, nego se pripremiti za nove izazove', rekao je Balažic u srijedu u razgovoru za televizijsku postaju A-kanal.

S obzirom na mogućnost da uvjeti koje za prihvaćanje Rehnova prijedloga o graničnoj arbitraži postavlja slovenska vlada ne budu prihvaćeni, te na skorašnji završetak mandata sadašnje Europske komisije i završetak češkog predsjedanja EU-om, Balažic je rekao da bi, propadne li Rehnov prijedlog, Slovenija čekala moguću novu inicijativu za rješenje graničnog prijepora koju bi predložila Švedska. Pritom bi, kako je dodao, veliku ulogu mogla imati i Francuska.

Slovenska vlada spremna je izdržati moguće pritiske da popusti u prijeporu s Hrvatskom, spremna je na popuštanje i kompromis, ali će znati pokazati 'da ima kralježnicu' kad je riječ o zaštiti državnih interesa, rekao je Balažic, komentirajući navode nacionalističke oporbe da se Pahorova vlada prema Hrvatskoj i Europskoj uniji odnosi 'kapitulantski', te da je Rehnov prijedlog morala odmah odbaciti.

Bude li pritisaka, Slovenija će znati pokazati čvrstoću i kad je riječ o odnosima s Europskom unijom te neće pristati na 'truli kompromis' ili na političko 'mešetarenje', rekao je Balažic.

Jučerašnju reakciju predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera na najave da Slovenija, ne budu li prihvaćeni njezini amandmani, neće pristati na Rehnov prijedlog i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, kad je pozvao slovensku vladu da Rehnov prijedlog prihvati bez dodatnih uvjeta i deblokira Hrvatsku inače će se postaviti pitanje njezina ponašanja u EU, Balažic je rekao da su takve izjave odraz lokalnih izbora u Hrvatskoj.

'To je dio poznate hrvatske predizborne retorike i folklora', rekao je Balažic, dodavši da na predizbornu retoriku ne treba reagirati.

Slovenska bi vlada u četvrtak trebala konačno oblikovati najavljene amandmane na Rehnov prijedlog, a mediji navode da ih je pet i da se uglavnom tiču uvjeta za razgraničenje na moru i slovenskog pristupa međunarodnim vodama.