poticanje potrošnje

Slovenci od danas mogu koristiti nove besplatne turističke bonove; svaki punoljetni građanin dobiva stotinu eura

16.07.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Slovenci od danas mogu koristiti nove besplatne turističke bonove kojima vlada nastoji potaknuti domaću potrošnju, računajući na velik učinak turizma na gospodarstvo

Slovenski ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek izjavio je u petak na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani da ukupna vrijednost bonova izdanih za ovu godinu iznosi 180 milijuna eura, s time što punoljetne osobe imaju pravo na bon od 100, a maloljetne na 50 eura.

Vrijednost ovogodišnjih bonova dvostruko je manja od lanjske.

Lani je iskorišteno 53 posto izdanih bonova, a vrijede do kraja ove godine. Novi se bonovi za trazliku od lanjskih koji su pokrivali samo noćenje mogu koristiti i za ugostiteljske usluge, posjećivanje sportskih i kulturnih događaja, posjet muzejima i koncertima, najam sportske opreme i kupnju knjiga.

Vlada je do sada turizmu, kako bi preživio vrijeme epidemije i vratio se na prijašnje rezultate, ukupno lani i ove godine namijenila više od milijardu eura potpora, ne samo kroz besplatne bonove nego i kroz osam kriznih zakonskih paketa putem različitih subvencija zaposlenima i poslodavcima, te malim tvrtkama u turizmu, rekao je Počivalšek.

Tijekom pandemije turistički kapaciteti prošle i ove godine većim su dijelom zbog restrikcija bili zatvoreni, a vlada je stimulirala domaći turizam jer nije bilo stranih gostiju koji u normalnim godinama ostvare 73 posto turističkog prometa, kazao je Počivalšek te pozvao građane da što više koriste bonove i odlaze u domaća ljetovališta.

Najavio je da će vlada novim mjerama pomoći onim turističkim agencijama koje dovode turiste u Sloveniju.