SUKOB OKO MEDA

Slovenci neće PIP-ovu hranu za pčele

09.04.2013 u 13:10

Bionic
Reading

Mnoge pčele još miruju, ali zato pčelari proživljavaju burno proljeće. Slovenci su otkrili da pčelinje pogače, zapravo hrana za pčele, koje je proizveo PIP-BiH iz Velike Kladuše, predstavništvo hrvatskog distributera meda i mednih proizvoda PIP iz Pisarovine, nisu ispravne. Hrvatski pčelarski savez alarmirao je svih svojih šest tisuća članova da izbjegavaju PIP-ove pogače, a vlasnik PIP-a Ivica Bračić kaže da je obavijest stigla i u Bosnu i Hercegovinu, gdje PIP ima podružnicu

Pregledom u pčelinjim pogačama, koje je proizvela tvrtka PIP otkrivena je povećana vrijednost hidroksimetilfurfurala, do 870 miligrama po kilogramu, dok dozvoljena količina HMF-a iznosi do 40 mgiligrama po kilogramu, objavila je slovenska Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja 4. travnja ove godine. Razina hidroksimetilfurfurala mjeri se radi utvrđivanja starosti meda.

'Budući da se pčelinje pogače tvrtke PIP, proizvedene u PIP-ovom postrojenju u Bosni i Hercegovini, prodaju i u Hrvatskoj, ovim putem želimo upozoriti više od šest tisuća pčelara, primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj, koje kao Hrvatski pčelarski savez zastupamo, da obrate posebnu pozornost, ako u prodaji uoče pčelinje pogače tvrtke PIP, jer bi se taj isti proizvod trebao onda povući iz prodaje i kod nas.', poručio je Martin Kranjec, predsjednik HPS-a.

U savezu dodaju da prema slovenskoj dokumentaciji koju imaju Nacionalni veterinarski institut Slovenije smatr da visoka razina HMF-a predstavlja veliki rizik za opstanak pčelinjih zajednica.

Ivica Bračić, vlasnik PIP-a, odbacuje te optužbe i kaže da trži strožu kontrolu proizvodnje i prodaje meda. Postoji Pravilnik o medu, ali upozorava da nema odredbi o kvaliteti hrane za pčele.

'Kako se mogu iznositi ovakve tvrdnje, ako nema odredbi o kvalitete hrane za pčele uključujući i HMF? U medu je dozvoljeno do 40 miligrama po kilogramu, a ako ga ima više onda je to pekarski med za konditorsku industriju. U hrani za pčele to nije propisano.', odgovara Bračić.

Ovo je drugi sukob Bračića i HPS-a oko kvalitete meda, nakon što je on upozorio da Hrvatska nema laboratorij opremljen za otkrivanje lažnog meda. Dok u HPS-u sasvim drugačije govore da je laboratorij Hrvatske poljoprivredne agencije u Križevcima osposobljen upravo za analiziranje meda i otkrivanje lažnjaka, Bračić tvrdi da nije. On traži da pčelari u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nabave moderniju opremu.