PONIŽENI I UVRIJEĐENI

Slovenci ne mogu doći sebi: Hrvati su neetični, prisluškivanje je kriminal!

24.07.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Afera PiranLeaks polučila je u slovenskim medijima u petak pravu buru komentara tamošnjih političara te su se oni putem društvenih mreža i izjavama za medije obrušili na Hrvatsku optužujući je da obavještajnim putem želi utjecati na rad suda, ali i kreirati javno mnijenje zbog mogućeg negativnog ishoda presude, što je, smatraju političari iz susjedstva, 'hrvatski predizborni oportunizam'

Pritom gotovo nitko ne komentira nespretnost i manjak etičnosti arbitražnog suca Jerneja Sekolca i dužnosnice slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, a rijetki komentiraju neučinkovitost slovenskih tajnih službi.

Koliko su naši susjedi mobilizirani i ujedinjeni zbog skandala, govore i novoosnovane rubrike na najposjećenijim slovenskim portalima, poput siol.net, koji je zbog afere uveo rubriku naslova 'arbitražni sporazum'. 
 
U optužbama na račun Hrvatske najdalje je otišao Ivo Vajgl, europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova, koji je u razgovoru za Slovenski radio istaknuo kako je prisluškivanje stranih diplomata na međunarodnim vezama u inozemstvu kriminalni i neetički čin.

Janša ogorčen: Naša tajna služba snima samo nas same

Pritom je izjavio kako su 'prvaci u tom poslu Amerikanci, kojima ne bi palo na pamet da zbog toga sazovu tiskovnu konferenciju i hvale se prisluškivanjem', zaključivši kako Slovenija na to mora reagirati 'hladno i racionalno te uzeti takvo ponašanje Hrvatske u obzir', ali i međunarodnim forumima slati obavijesti o nedopustivosti takve prakse.

'Očito režim u Sloveniji prisluškuje samo svoje državljane', napisao je na Twitteru bivši slovenski premijer i nekadašnji ministar obrane te sadašnji predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, dodajući kako se 'nada objavi snimaka razgovora Budislava Vukasa i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, pa neće doći do međunarodnih posljedica', očito sugerirajući da se i hrvatska strana u postupku zbog Piranskog zaljeva koristi sličnim metodama koje su stajale ostavki slovenskog arbitražnog suca i dužnosnicu slovenske diplomacije.

Aferu je komentirao i glasnogovornik Janšinih demokrata Miro Petek, a on smatra kako je 'ulog u arbitraži bio toliko velik da je svima jasno da su na djelu bile hrvatske tajne službe',  zaključivši kako se 'SOVA samo bavi nama, a ne Hrvatima'.

Na istoj društvenoj mreži oglasila se i novinarka i bivša slovenska povjerenica za informacije od javnog značenja Nataša Pirc Musar, a ona se 'iskreno nada da SOVA raspolaže snimkama hrvatskog arbitražnog suca Budislava Vukasa'.

'I Hrvati sigurno rade isto što i mi'

Demokršćanski zastupnik Nove Slovenije Matej Tonin je pak uvjeren da hrvatski arbitražni sudac čini isto za što se optužuje slovenski dvojac. Na upit novinara ljubljanskog Dela treba li netko u Sloveniji odgovarati za aferu, odvratio je kako su međusobne optuže i traženje krivca štetni po Sloveniju i idu u korist Hrvatske.

'Očito su Hrvati prisluškivanjem ustanovili da rezultati arbitraže ne idu u željenom smjeru', mišljenja je Tonin, dodajući da hrvatska strana 'klasičnim kontraobavještajnim pristupom, poput plasiranja priče u medijima, pokušava utjecati na javno mnijenje i prije svega diskreditirati Arbitražni sud'.

Upitan za razloge zašto bi hrvatske obavještajne službe to učinile, Tonin navodi predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj i pripremu cjelokupne hrvatske javnosti na mogući negativan ishod arbitraže do te mjere da hrvatska strana čak odustane od nje.

Slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk ocijenio je da će posljedice afere za odnose između Slovenije i Hrvatske biti 'znatno gore nego što se u ovom trenutku čini', dodajući kako će utjecati na cjelokupno 'balkansko susjedstvo' te kako su ozbiljno narušeni dobrosusjedski odnosi. 'Hrvatska je nakon spoznaje da bi odluka suda mogla biti nepovoljna po nju upotrijebila krajnje mogućnosti, među kojima su i tajne službe i prisluškivanje saveznika na međunarodnom sudu, u namjeri da obezvrijedi rad suda i njegovu konačnu odluku', zaključio je Volk za slovensko Delo.

Jedino Miha Pogačnik kritizira Sloveniju

Predsjednik Slovenske ljudske stranke Marko Zidanšek, kako prenosi ljubljanski dnevni list Delo, bio je nešto pomirljiviji te je izjavio kako članove stranke 'veseli to da su povijesne i pravne činjenice u vezi slovensko-hrvatske granice nepromijenjene, bez obzira na neprimjereno ponašanje slovenskih zastupnika u postupku', ali istovremeno dodajući da njegova stranka 'od osamostaljenja tvrdi kako svi pravni argumenti idu u korist Slovenije, kojoj pripada teritorijalni kontakt s otvorenim morem i status pomorske države', izrazivši na kraju nadu kako će se arbitraža provesti do kraja, 'bez obzira na hrvatski predizborni oportunizam'.

Jedan od rijetkih u Sloveniji koji upravo slovensku stranu smatra odgovornom jest Miha Pogačnik, stručnjak za međunarodno javno pravo, koji ističe za portal siol.net kako zbog afere PiranLeaks ostavke mora dati i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, 'ako ne i čitava slovenska vlada'.