UGLEDAJTE SE U DEŽELU

Slovenci direktno o ekonomskim rezovima, Hrvati zaobilazno

14.11.2011 u 12:41

Bionic
Reading

U Hrvatskoj i Sloveniji predizborna kampanja je u punom jeku, a i izbori se događaju na isti datum. Dok se u Hrvatskoj ponovno mnogo obećava i izbjegava govoriti o bolnim rezovima koje će nova vlada morati napraviti kako bi zemlju izvukla iz krize, u Sloveniji je stvar potpuno drukčija i vodeći kandidati za upražnjenu premijersku fotelju ne libe se govoriti o rezanju administracije i novim porezima kako bi se zemlju izvuklo iz krize

Tako je Janez Janša, šef Slovenske demokratske stranke i glavni kandidat za novoga slovenskoga premijera, bez krzmanja Slovencima najavio da nakon izbora mogu očekivati štednju državnog aparata. Janša u predizbornoj kampanji govori o zamrzavanju javnih troškova, socijalnih transfera i mirovina te reorganizaciju vlade smanjenjem broja ministarstava, kao i broja zaposlenih u javnoj upravi. Janša tako u četiri godine planira uštedjeti milijardu eura.

I druga dva vodeća kandidata, prema predizbornim anketama, Gregor Virant i Zoran Janković, nude 'krv, suze i znoj'. Virant sa svojom Građanskom listom također bi rezao birokraciju, broj ministarstava, ali i uskladio porast plaća u javnost sektoru s realnim rastom gospodarstva, kao i ukinuo automatizme pri napredovanju u javnom sektoru.

Riječ je o potezima o kojima vodeće hrvatske liste izbjegavaju govoriti ili se hvale s suprotnim dostignućima. Treći veliki favorit slovenskih izbora Zoran Jankovič u intervjuu za srpski Akter online kaže: 'Mi ne želimo lagati ljudima. Podizanje stope PDV-a za jedan posto, premda nepopularna mjera, neophodno je za stabilizaciju javnih financija na kraći rok, ali je to i pretpostavka za novo pokretanje ekonomskog ciklusa', poručio je Jankovič.

U Hrvatskoj se i na sam spomen dolaska MMF-a podignula prašina, a samog Slavka Linića koji je do tada figurirao kao izgledni budući ministar financija kritizirala je i vlastita stranka.

HDZ je odmah počeo širiti famu o MMF-u kao o crnom vragu. U HDZ-ovoj kampanji dominiraju poruke o uspjesima koje je ta stranka postigla tijekom svoje vladavine, a temelje se na postavkama koje su Slovenci kod sebe detektirali kao problem.

Dakle, u HDZ-u se hvale kao su uspjeli održati javnu i državnu upravu, plaće i mirovine netaknutima. Jedina stranka koja je u Hrvatskoj otvoreno progovorila o bolnim rezovima koje bi napravili u gospodarstvu je HSLS, ali to se nije pozitivno odrazilo na njezin rejting, pa je vjerojatno da su velike stranke kod nas toga svjesne i biračima (još) uvijek prvenstveno nude lijepa obećanja.