prijetnje sigurnosti

Slovenci će produljiti kontrolu granice s Mađarskom i Hrvatskom za 20 dana

26.10.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova predložit će vladi produljenje graničnih kontrola s Mađarskom i Hrvatskom za 20 dana, najavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar

Poklukar je tijekom dana zajedno sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Igorom Ciperletom obišao granične prijelaze s Mađarskom Pince i Dolga vas.

U obrazloženju nedavne odluke o privremenom ponovnom uvođenju graničnih kontrola slovenska vlada je navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te nedavne terorističke napade u nekim članicama EU.

"Znamo da je stupanj terorističke prijetnje u nekim europskim državama još uvijek visok, u Sloveniji je srednji. To je i razlog što će se 2. studenoga u Trstu sastati ministri triju država - Slovenije, Italije i Hrvatske i razgovarati o prijetnji od terorizma i mjerama koje uspostavljamo na granici, ali i u regiji", rekao je Poklukar novinarima tijekom današnjeg posjeta graničnom prijelazu Pince, a prenosi agencija STA.

Slovenija je 21. listopada uvela privremene kontrole na granicama s Mađarskom i Hrvatskom. Prvotno je kontrola trebala trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja.

Slovenija se na tu mjeru odlučila nakon što ju je Italija obavijestila da će u tom razdoblju uvesti privremenu kontrolu na granici sa Slovenijom.

Kako navodi STA, Italija je u međuvremenu već naznačila da se kontrola na granici sa Slovenijom očekuje tijekom cijele zime.

Kontrole na granici Slovenije i Italije kod Trsta Izvor: Profimedia / Autor: Duccio Pugliese / LaPresse / Profimedia