PAD PRODAJE

Slovenci bez subvencija za kupnju novih auta

17.03.2009 u 23:46

Bionic
Reading

Slovenska vlada razmotrit će prijedlog domaćih prodavača motornih vozila i distributera o davanju subvencija za kupnju novog automobila kako bi se ponovo potakla njihova prodaja, koja je ove godine pala za četvrtinu, ali se vjerojatno neće odlučiti za tu mjeru koju su usvojile neke europske države s jakom automobilskom industrijom

LJUBLJANA - Kako je je u utorak za Slovensku televiziju izjavio ministar gospodarstva Matej Lahovnik, vlada Boruta Pahora umjesto davanja subvencija za kupnju automobila bila bi spremnija dati izravne subvencije stranim tvrtkama koje u Sloveniji imaju automobilsku proizvodnju, poput francuskog Renaulta, ako se one odluče uvesti linije za nove modele i ako zaposle više radnika.

Slovenski prodavači motornih vozila predložili su početkom ovog mjeseca vladi da omogući subvencioniranje kupovine novih ekološki čistijih vozila sa oko 2500 eura po vozilu, kako bi se ponovo potaknula prodaja u vrijeme financijske krize.

Oni tvrde da su takve mjere u Njemačkoj već polučile rezultat. Lahovnik je pojasnio da je za Sloveniju važnije osigurati opstanak u kriznim vremenima domaćeg slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje koji je za Slovenijnu važan onoliko koliko za Njemačku ili Francusku njihova automobilska industrija.

Ta se kompanija naime isto tako susreće s velikim padom plasmana, ali joj, kako je pojasnio Lahovnik, ne može pomoći mjerama subvencioniranja građana kod nabave novih aparata.

Gorenje je naime ovisno u prvom redu o stranom tržištu budući da u Sloveniji proda samo 5 posto svoje ukupne proizvodnje, pa bi mjere subvencioniranja prodaje u Sloveniji bile nedostatne.