BLOKADA HRVATSKE

Slovence ne zabrinjavaju optužbe da 'krše pravila EU'

02.04.2009 u 21:18

Bionic
Reading

Izjava švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta da Slovenija blokadom hrvatskih pristupnih pregovora "krši pravila Europske unije" u Sloveniji za sada ne izaziva zabrinutost, iako Švedska nakon Češke preuzima predsjedanje EU-om.

Bildtova izjava ne izaziva zabrinutost, ali bi mogla biti znak da Slovenija gubi potporu u svom tvrdokornu stajalištu o blokadi, navela je u četvrtak u svom središnjem dnevniku slovenska komercijalna TV postaja POP-TV.

Ta je televizija u četvrtak prenijela zapis što ga je Bildt u srijedu objavio u svom blogu na internetskim stranicama švedske vlade te to protumačila kao znak da EU sve više gubi strpljivost zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Bildt je u spomenutoj bilješci ustvrdio da je riječ o bilateralnom pitanju zbog kojega je Slovenija zaustavila širenje EU-a.

Zamoljen da komentira zapis, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ležerno je rekao da je to Bildtovo mišljenje objavljeno na osobnom blogu i da stoga ne predstavlja službeno stajalište švedske vlade.

No predstavnik za tisak švedske vlade naveo je u razgovoru za POP-TV da Bildt, kad objavljuje stajališta na blogu, "također nastupa kao ministar vanjskih poslova".

POP-TV također je objavio da Švedska, koja će predsjedati Europskom unijom u drugoj polovici godine, planira čak četiri pristupne konferencije s Hrvatskom iako su uobičajene samo dvije.

To bi, navodi televizija, mogao biti znak naklonjenosti što bržem učlanjenju Hrvatske u EU unatoč slovenskoj blokadi pristupnih pregovora zbog graničnog pitanja.

"Slovenija u EU-u ima saveznike i prijatelje, a pregovori se ne mogu nastaviti bez našeg pristanka", rekao je za POP-TV slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Zamoljen da komentira Bildtovu ocjenu, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je kako "premijer Sanader na sve strane traži prijatelje" i to, kako je rekao Kacin, sada kad mu zaprijetila "afera zbog kupnje pola milijuna vrijedna automobila".

Bildtova izjava može se nazvati "bildtažom", odnosno bombastičnom izjavom, kakve je nekada davao bivši slovenski ministar vanjskih poslova Rupel, koje su se zvale "rupelaže", rekao je Kacin sarkastično za POP-TV.

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša pak izjavio je da Bildtovu izjavu "ne treba podcjenjivati" i da bi ona trebala alarmirati slovensku vladu.

"Ja se s Bildtovom izjavom ne slažem, ali naša vlada o tome mora povesti računa i ne podcjenjivati ju. Bildt je ministar vanjskih poslova zemlje koja će u drugoj polovici godine preuzeti predsjedanje EU-om, a uz to slovi kao poznavatelj stanja u regiji", rekao je Janša.

POP-TV tvrdi da Bildtova izjava zabrinjava jer je slovenska vlada do sada ocjenjivala da je u slovensko-hrvatskom sporu Švedska na njezinoj strani, odnosno da je slovenska saveznica jer je riječ o zemlji koja je suzdržana prema prebrzu širenju EU-a na "zapadni Balkan".