PARLAMENTARNI IZBORI

Slovaci biraju, očekuje se pobjeda premijera Fica

05.03.2016 u 10:41

Bionic
Reading

Slovaci su u subotu počeli izlaziti na parlamentarne izbore koji će vjerojatno osigurati treći mandat ljevičarskom premijeru Robertu Ficu, ljevičaru čiji se protuimigrantski stavovi poklapaju s onima mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog Jaroslawa Kaczynskog

Prema istraživanjima javnoga mnjenja njegova stranka Smer mogla bi izgubiti većinu u parlamentu nakon skandala vezanih uz korupciju i prosvjeda učitelja i medicinskih sestara.

No, kombinacija popularnih socijalnih mjera poput besplatnih vožnji vlakovima za studente i umirovljenike i njegova protivljenja migrantima mogla bi osigurati više od 30 posto glasova, pokazuju ankete, što je dovoljno za formiranje vlade s koalicijskim partnerom.

Tvrdeći da se džihadisti mogu ubaciti u Europu zajedno s izbjeglicama, Fico je tijekom kampanje politiku prihvata u EU ocijenio 'ritualnim samoubojstvom'.

Nakon napada u Parizu u studenome obećao je da će 'nadzirati svakog muslimana u Slovačkoj', slogan svoje socijaldemokratske stranke Smer-SD je promijenio u 'Zaštititi Slovačku' (pri čemu se misli na migrante), a pod njegovim je vodstvom Slovačka tužila EU sudu zbog sustava obveznih kvota za prihvat migranata.

Zajedno s kolegama iz Višegradske skupine, političkim čelnicima Češke, Mađarske i Poljske, slovački je premijer Bugarskoj i Makedoniji obećao da će zapečatiti njihovu granicu s Grčkom ako ona do sredine ožujka ne zaustavi priljev migranata.

No, socijalni problemi u posljednje su vrijeme u drugi plan pogurnuli njegova stajališta o migrantskoj krizi, pogotovo zbog toga što ona praktički nema utjecaja na njegovu zemlju. Slovačka javnost mnogo slabije doživljava tu retoriku otkako je postalo jasno da migranti puno više žele ići u Njemačku i neke druge zemlje nego u Slovačku.

Fico, bivši komunist populističkih nazora, obećao je povećati plaće u školstvu za 25 posto u svojem trećem mandatu, ako ga osvoji.

Slovačka je prošle godine ostvarila gospodarski rast od 3,5 posto, a za iduće dvije godine joj se predviđa sličan trend, odnosno rast od 3,2 i 3,3 posto. Nezaposlenost se smanjuje i u siječnju je iznosila 10,4 posto.

Fico je u drugom mandatu pokrenuo niz socijalnih mjera, smanjivši PDV na osnovne prehrambene proizvode, a povećavši socijalna davanja za obitelji i minimalnu plaću.