GLAS ISTRE I OTKAZ ANGELESKOM

Sloboda mišljenja više šteti ugledu tvrtke od kaznenih prijava?!

02.09.2011 u 15:29

Bionic
Reading

'Odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu radniku Zoranu Angeleskom smatramo nezakonitom i neutemeljenom', rečeno je na današnjoj konferenciji za medije članova Sindikata novinara Glasa Istre, koji traže hitno povlačenje i poništavanje ove drastične i neopravdane odluke uprave

Naime, povjerenici i članovi sindikata Glasa Istre su na sinoćnjem sastanku jednoglasno odlučili podržati kolegu i usprotiviti se odluci o izvanrednom otkazu Angeleskom, za koju vele da je nelegalna i isključivo u cilju zastrašivanja i discipliniranja radnika koji drukčije misle.

'Sindikat smatra da uprava nije poštivala proceduru te sindikalnom povjereniku nije dostavila sve podatke i dokaze važne za donošenje odluke i sagledavanje njezinog utjecaja na položaj radnika, a što je trebala temeljem odredbe čl. 149. st.1. Zakona o radu', pojasnio je sindikalni povjerenik Paulo Gregorović.

Da je izvanredni otkaz nelegalan, kažu u Sindikatu, potvrdio je član uprave Albert Faggian u odluci o izvanrednom otkazu kada je naveo da Glas Istre ne može tolerirati da u njegovo ime radnici izražavaju mišljenje o stvarima koje ovise o političkoj odluci legalno izabrane većine građana!

'Iz toga slijedi da, ukoliko sutra većina građana legalno izabere profašističku stranku, novinari Glasa Istre neće smjeti izražavati svoj stav! Očito, neće se smjeti pojaviti ni na skupovima protiv Kaštijuna ili TE Plomin 3 na ugljen, da ne bi netko sa skupa prepoznao da je iz Glasa Istre jer su, eto, to političke odluke i projekti legalno izabrane većine građana', kaže sindikalni povjerenik Paulo Gregorović

Radi se o nedopustivom uplitanju uprave društva u uređivanje novine i slobodne aktivnosti svojih radnika, čime se krši pravo na privatnost te guši slobodu mišljenja i izražavanja. 'Početkom srpnja upravi je zasmetalo što su Zoran Angeleski i Maša Jerin održali konferenciju za novinare za vrijeme dnevne pauze, a sada im smeta što rade u večernjim satima, izvan radnog vremena i dok nisu bili na zadatku', kažu kolege Zorana Angeleskog

Smatramo da Zoran Angeleski, kao i svaki radnik Glasa Istre i bilo koje druge tvrtke, kao i svaki nezaposleni građanin, ima pravo na svoj stav o svakom projektu u državi, pa tako i o projektu Brijuni rivijera, o čemu se Angeleski očitovao na sjednici pulskog Gradskog vijeća održanoj 27. srpnja 2011. kao predstavnik građanske inicijative Volim Pulu, a zbog čega mu je uprava uručila otkaz jer se u zapisniku pored njegovog imena i prezimena pojavilo ime Glas Istre.

No, Sindikat sumnja u istinitost i točnost zapisnika jer, ističe Gregorović, takav im dokaz nije dostavljen na zakonito traženje, pa će se zatražiti i audiosnimka sjednice, s obzirom na to da novinari raznih medija koji su prisustvovali sjednici nisu čuli da je Angeleski predstavljajući se rekao Glas Istre.

'Ukoliko je uprava dosljedna, pozivamo je da zbog povrede ugleda i časti Glasa Istre otkaže ugovor o radu članu uprave Draženu Žmaku i savjetniku uprave Željku Žmaku, koje je kazneno prijavila Općinskom državnom odvjetništvu Porezna uprava jer su joj kao odgovorne osobe u Glasu Istre ostali dužni 10,8 milijuna kuna za doprinose i poreze. Zbog toga više od 500 ljudi u 2011. godini neće ostvariti povrat poreza', kaže sindikalni povjerenik Sindikata novinara Glasa Istre Paulo Gregorović.

'Zanima nas hoće li uprava Glasa Istre novine i ovu konferenciju za novinare okarakterizirati kao kršenje radne discipline, kao što su to učinili Zoranu Angeleskom i Maši Jerin nakon presice koju su održali 29. lipnja?', kažu sindikalci, koji ovom drastičnom slučaju izvanrednog otkaza Angelskom namjeravaju obavijestiti i predsjednika Ivu Josipovića, Hrvatski helsinški odbor, državnog pravobranitelja i međunarodne institucije.