KRVNIK SE NE KAJE

Šljivančaninu žao što nije dobro izvršio zadatak u Vukovaru

28.05.2013 u 08:29

Bionic
Reading

Ratni zločinac Veselin Šljivančanin, koji je odslužio kaznu koju mu je izrekao Haški sud, rekao je srbijanskim medijima kako mu je 'danas jedino žao što nije dobro izvršio zadatak u Vukovaru, razoružao paravojne formacije i pod svaku cijenu pronašao svoje zarobljene starješine i vojnike', prenose 24 sata

Veselina Šljivančanina optužnica je u Haagu teretila da je organizirao mučenje i odvođenje 400 ranjenika iz vukovarske bolnice, ubijanje 264 ljudi na Ovčari te sprečavao evakuaciju 4.000 civila nakon pada Vukovara. U srbijanskim medijima prisjetio se jeseni 1991. godine.

'Pronašli smo samo četvoricu teško ranjenih koji su danas invalidi. Vidio sam ih sve kad sam došao iz zatvora, a ostale sve mrtve, čak neke spaljene, pa smo skupljali pepeo kako bismo ga poslali obiteljima da pokopaju svoje sinove', ispričao je Šljivančanin.

Na sudu u Haagu prvo je osuđen na pet godina zatvora, pa je nakon žalbe tužiteljstva dobio dvostruko više, no u srpnju 2011. godine, nakon 2.450 dana u zatvoru, pušten je na slobodu.

I danas tvrdi kako mu je 'jedini cilj 1991. godine u Vukovaru i 1992. godine u Sarajevu bio zaštititi narod i postrojbe Jugoslavenske armije'.


Po mišljenju Zdravka Komšića, vukovarskog branitelja i predsjednika tamošnjeg ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, takve izjave 'pokazuju koliko je Haški sud pogriješio kad mu je smanjio kaznu'.

'Kažnjen je s 12 dana zatvora po svakoj ubijenoj žrtvi Ovčare i sramotno je da daje takve izjave. Ne kaje se ni za što i koliko je bahat, još bi mogao doći u Vukovar u turistički obilazak jer pravosuđe nije učinilo ništa da bi to spriječilo', upozorava Komšić u izjavi za 24 sata

Napominje kako ga je Haški sud osudio za Ovčaru, ali i da ga hrvatsko pravosuđe može tužiti za napade na Vukovar i civile, jer 'za to još ionako nitko nije odgovarao'.