ODJENITE SE TOPLO

Slijedi sunčano, ali hladno vrijeme s jutrima do -5 °C

14.10.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Za vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežito sunčano, ali prohladno. Jutarnje temperature spuštat će se i do -5 °C, a dnevne uglavnom neće dosezati 20°C, čak ni na Jadranu, najavljuju prognostičari

U subotu i nedjelju u kontinentalnim dijelovima Hrvatske prevladavat će sunčano, ali hladno vrijeme. Osobitu pozornost skrećemo na hladne noći i jutra kada se u gotovo cijeloj unutrašnjosti očekuje mraz - jutarnja temperatura mogla bi se u nedjelju kretati između -5 i 0 °C! Najviše dnevne vrijednosti bit će uglavnom između 7 i 12 °C. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, jači u subotu, a slabiji u nedjelju kada je ujutro mjestimice moguća i magla. Zbog jutarnjih mrazova preporučljivo je u kuću skloniti osjetljivije biljke lončanice.

U subotu će na Jadranu biti pretežno vedro. Puhat će umjerena do jaka bura, još ujutro s olujnim udarima. Jutro će biti osjetno hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 3 do 8 °C, a uz obalu i na otocima od 7 do 12 °C. Najviše dnevne bit će od 14 do 19 °C.

U nedjelju će na Jadranu biti vedro. Puhat će umjerena, još ujutro pojačana bura, koja će slabit tijekom dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 2 do 6 °C, a uz obalu i na otocima od 6 do 10°C. Najviše dnevne bit će između 13 i 17 °C.

Vrijeme će i u ponedjeljak ostati sunčano i prohladno, ali uz slabije vjetrove. Ujutro će u unutrašnjosti biti mraza uz temperature od -4 do 1 °C i mjestimičnu maglu. Najviše dnevne kretat će se između 8 i 13 °C.

Na Jadranu će jutarnje temperature biti između 6 i 10°C, a najviše dnevne od 13 do 18 °C.

U utorak se očekuje nastavak sunčanog vremena uz lagani porast temperatura zraka. Ujutro je u unutrašnjosti moguća i mjestimična magla.

Srijeda nam donosi djelomično sunčano vrijeme uz postupan porast naoblake na kraju dana. Zapuhat će južni vjetrovi koji će utjecati na osjetni porast temperatura. Tijekom dana u unutrašnjosti će biti između 17 i 21 °C, a na Jadranu od 20 do 24 °C.

U četvrtak je moguća promjena vremena s mjestimičnom kišom, a uz okretanje vjetra u sjeverne smjerove do kraja dana i temperature bi se mogle ponovno sniziti, rekao je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Na koji dan listopada snijeg padne, toliko zimi snjegova bude'.

Druga kaže: 'Ako listopad velike vode vuče, u prosincu oštri vjetrovi huče'.

13. listopada 1964. godine tuča veličine jajeta pogodila je Dubrovnik.

14. listopada 1755. godine u Locarnu u Švicarskoj puhao je vrlo jak vjetar i padala crvena kiša, a u Alpama je u velikom nevremenu pao crveni snijeg.

15. listopada 1114. godine u Engleskoj je zabilježena vrlo sušna jesen. Temza je bila duboka jedva do koljena, tako da se njome moglo šetati.