ekološki prihvatljivo

Slavonci će se među prvima na svijetu komaraca rješavati revolucionarnom metodom

09.05.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Osječko-baranjska županija prvo je područje u Europi i svijetu nakon Brazila u koje će sljedeće godine biti postavljeni svjetleći infopanoi, koji su zapravo klopke za komarce

Infopanoi tijekom 12 sati u sebe mogu privući i 30.000 odraslih jedinki komaraca s radijusa od 2,5 kilometara, piše Glas Slavonije. Prema pisanju lista projekt je počeo u ožujku, predviđeno trajanje do ožujka 2023., a njime je osigurano nešto malo manje od milijun eura.

Cilj je omogućavanje brzog otkrivanja bolesti koje komarci prenose i suzbijanjem komaraca ekološki prihvatljivim metodama, bez uporabe pesticida, te daljnja edukacija o mjerama kontrole komaraca.

'Ono što je realnost je da imamo uvoz sve većeg broja komaraca, i to zbog pojačanog transporta roba i ljudi, a riječ je o komarcima koji nisu tipični za ova područja i koji se ovdje brzo šire i imaju velik faktorski rizik patogena. Stoga je ovaj projekt iznimno bitan jer dolaskom novih sojeva imamo i mogućnost pojave novih bolesti, a to je nešto o čemu ponajprije moraju voditi nadzor i brigu zdravstvene ustanove kao što su zavodi za javno zdravstvo', kazala je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, izv. prof. dr. sc. Nataša Turić.

Svjetleći panoi za suzbijanje komaraca bit će postavljeni na deset lokacija na području županije. Konstruirani su tako da privlače komarce oponašajući ljudski dah i miris. Privučeni komarci ulaze u klopku iz koje ne mogu izići te ugibaju od dehidracije. Ti su se panoi pojavili prvi put prilikom pojave virusa zika u Brazilu.

Inače, to je patent Svjetske zdravstvene organizacije, a nama nije poznato da su bilo gdje korišteni izvan Brazila, pa će osječko i vojvođansko područje biti prvo.