IZGRADNJA FONTANA I OBNOVA CVJETNOG

Skupština nemoćna, Bandić ih opet nadigrao

Milan Bandić norijada

Milan Bandić norijada

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Iako su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na prošloj sjednici izglasali zaustavljanje radova na Cvjetnom trgu i izgradnju fontana i pothodnika preko puta Nacionalne i sveučilišne knjižnice, njihova odluka nema nikakvu težinu te su iscrpljene sve pravne mogućnosti

Potpredsjednik Skupštine Josip Kregar rekao je za tportal kako su iscrpljene sve pravne mogućnosti, a tužba Upravnom sudu ne dolazi u obzir jer Skupština nije stranka u postupku. 'U tome i jest naš problem, građevinsku dozvolu izdaje Grad, to znači Bandić sam sebi izdaje i on jedini ima mogućnost uložiti tužbu protiv samoga sebe', pojašnjava.

Tu se ponovno vraćamo na Zakon o lokalnoj samoupravi. 'To je strašna greška zakonodavca koji skupštini nije dao niti jedan alat, čime je narušena ravnoteža lokalnih vlasti', kaže potpredsjednik Skupštine.

Jedino je zadovoljan ekspresnom reakcijom ministarstava koja su uključena u ovaj slučaj. 'Ranije bismo čekali mjesecima, no veseli nas jasnoća stava Ministarstva uprave koje je jasno reklo u svojem mišljenju da je ponašanje Grada u ovom slučaju protuzakonito', rekao je Kregar.

Iako su ruke predstavnika Skupštine u ovom slučaju vezane te oči sada upiru u državne institucije, ruke im nisu bile vezane kada su prošle godine izglasali proračun koji je imao predviđena sredstva za ove projekte. Bandiću je to bilo dovoljno da ugovore s izvođačima potpiše. No u travnju su amandmanima odbili gradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice i preuređenja Cvjetnog trga.


Sve dok 11. lipnja nije pala prva lopata na Cvjetnom te nekoliko dana kasnije nisu bageri osvanuli na poljani preko puta NSK-a, zastupnici očito nisu mislili da će radovi početi iako su uredno najavljeni. Tada traže mišljenje Ministarstva uprave i nadzor Ministarstva financija jer je projekt financiran prenesenim sredstvima iz 2011. godine. Prvo ministarstvo u rekordnom roku se očituje, preporučuje Bandiću da poštuje odluke Skupštine, no to mišljenje nikoga ni na što ne obvezuje. Ministarstvo financija je pak navodno bilo u Gradskoj upravi, a njihov se nalaz još iščekuje.

U međuvremenu Skupština potvrđuje zaključke klubova zastupnika da se radovi na Cvjetnom i izgradnja fontana i pothodnika trebaju zaustaviti. Gradonačelnik se njihovog mišljenja ne treba pridržavati, stoga se radovi nastavljaju.

Zastupnici iz redova SDP-a i njihovih gradskih partnera složni su da u vrijeme krize, kada je na pomolu rezanje plaća u Gradu, počevši od gradonačelnika do svih zaposlenih koji plaću primaju iz gradske kese kao što su tete u vrtićima, ne treba trošiti sredstva na uljepšavanja grada, posebice ako se zna da je popločenje Cvjetnog paravan za popravak kanalizacijskog sustava koji je prethodnim radovima 'sfušan'.

Prošle godine valjda su glasali za te radove jer su mislili kako 2012. neće biti tako loša u financijskom smislu, no ova je godina još lošija. Kako bilo, radovi neometano idu dalje, a dalje ide i permanetni sukob većine u Skupštini i gradonačelnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi