zaraženo gotovo 17.000 djece

Škole su najveća žarišta omikrona, a cijepljenost učenika jako je loša: Što kažu brojke

25.01.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Koronavirus se sve brže širi među djecom. Cijepljeno ih je oko 900 do 11 godina, od 12 do 14 oko 8000, a od 15 do 19 godina malo manje od 60.000. Zaraženo je gotovo 17.000 djece do 18 godina. Najviše je zaraženih među učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima pa se nastava u sve više škola, trenutačno u njih čak 215, održava na daljinu. O novim epidemiološkim mjerama i izolaciji u školama u Studiju 4 govorili su zamjenica ravnatelja HZJZ-a i epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin te Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod

Škole su trenutačno najveća žarišta omikrona. Najviše pozitivnih je od petog do osmog razreda. Na pitanje jesmo li trebali i prije misliti o jačim preporukama za cijepljenje djece Ivana Šimetin Pavić odgovorila je da se cijepljenje preporučuje od početka registriranja cjepiva za djecu.

U novim preporukama HZJZ-a riječ je o oslobađanju od samoizolacije nakon kontakta djece koja su cijepljena. Objasnila je da djeca ne mogu primiti booster dozu, jer nije registrirana, i ne mogu ostvariti trajnu digitalnu covid potvrdu na temelju cijepljenja.

'Kako bismo ih izjednačili s odraslima, nakon druge doze djeca su oslobođena samoizolacije, a ne samo četiri mjeseca, kao što je to slučaj s odraslima', rekla je Šimetin Pavić za HRT. Ocijenila je da cijepljenost djece nije dobra - od 5 do 11 oko 900 djece, od 12 do 14 godina njih 8000. Ipak, cijepljeno je više od 30 posto djece 15-19 godina, njih oko 59.000.

To će se dobro odraziti na nastavu u srednjim školama, dodala je. U posljednjih 10-ak dana zaraženost je porasla 63-65 posto u školama, a tu treba ubrojiti i učitelje te je sve više razreda na online nastavi. 'Kada je jedan pozitivan u razredu, rijetko je samo jedan, može se pretpostaviti, s obzirom na velik udio pozitivnih na testiranjima, da ima puno više pozitivnih. Teško je reći tko ide u samoizolaciju jer se već zna da njih 10-ak ima simptome i čeka rezultat testa i zato, dok se ne razjasni situacija, preventivno se cijeli razred ostavi kod kuće taj jedan dan', objasnila je Šimetin Pavić.

željko stipić

'Ravnatelji škola poput izbornika Horvata'

Željko Stipić kazao je da se već dvije godine u školama radi s punim povjerenjem u epidemiološku struku i Stožer civilne zaštite. Vjeruju da su odluke promišljene i da idu prema osiguravanju nastave uživo. 'Nema razloga u sumnje. Jedno je sigurno - svaki dan je sve veći broj škola u kojima učenici odlaze u izolaciju i provodi se online nastava. Teško je vidjeti kraj tome. Naši ravnatelji škola slični su izborniku Horvatu koji mora popunjavati ekipu novim igračima, a uz to postoje profili učitelja i nastavnika kojih nedostaje, uskaču kolege, pokušava se spasiti što se spasiti da', rekao je. 

Ova pandemija potvrda je da kao društvo ne prihvaćamo cijepljenje - školska se mladež i dalje ne želi cijepiti protiv HPV-a iako 20 posto ljudi u prosjeku više umire zbog karcinoma koji se može prevenirati.

'Kod humanih papilomavirusa pokazalo se da uz 100-postotnu cijepljenost nema karcinoma raka maternice. Iako cijepljenost donekle raste, ona je daleko od toga da se svi cijepe. Jedna smo od rijetkih zemalja koje imaju besplatno cijepljenje i za dječake', rekla je Šimetin Pavić za HRT.