PSIHOLOG SAVJETUJE

Škola je gotova: Kako spriječiti da djeca na praznicima postanu robovi tehnologije?

24.06.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Vrijeme praznika između dvije školske godine predstavlja izazov za roditelje i djecu jer se javlja mnogo slobodnog vremena koje je potrebno nekako popuniti. Mnogi se roditelji tijekom tog razdoblja muče kako ga kvalitetno ispuniti, a opet da ne pretjeraju i ne opterete djecu brdom novih obaveza u periodu u kojem bi se trebala odmarati i puniti baterije za novu školsku godinu

Krešimir Prijatelj, dječji psiholog s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, dao je nekoliko vrijednih savjeta za to kako najbolje iskoristiti brdo slobodnog vremena koje mališani imaju tijekom ljetnih praznika.

Za početak smo ga pitali kako toliko slobodnog vremena tijekom praznika može utjecati na emocionalno i mentalno zdravlje djece. Psiholog objašnjava da ljetni praznici mogu biti željeni reset od školskih obaveza mladima, ali i njihovim roditeljima.

'Dio mladih iskoristit će praznike da bi se odmorili i opustili, ali kod određenog broja djece i adolescenata mogu se intenzivirati osjećaji tjeskobe ili depresivnosti, naročito ako su im rutinske školske obaveze predstavljale određenu sigurnost. U svakom slučaju, velika količina slobodnog vremena može dovesti do toga da mladima bude dosadno, posebice ako nemaju resursa ili ideja o tome kako konstruktivno oblikovati svoju svakodnevnu rutinu. U takvim situacijama mladi će često posegnuti za onim aktivnostima koje su njima primamljive i zabavne, posebice za elektroničkim uređajima', objašnjava naš sugovornik.

Tehnologija je danas svakako jedna od najvećih zamki u koju naša djeca najlakše upadaju kada je riječ o slobodom vremenu, bilo da se radi o satima provedenim igrajući Fortnite ili Roblox, bilo gubeći vrijeme na TikToku ili YouTubeu.

Kako izbjeći to da djeca na praznicima ne postanu robovi tehnologije?

Realnost je takova, kaže Prijatelj, da ako mladima ne ponudimo aktivnosti kojima bi mogli ispuniti svoj dan na praznicima, oni će vrlo lako moguće odabrati ne raditi ništa ili pak svoje slobodno vrijeme provoditi uz male ekrane, odnosno najčešće na društvenim mrežama.

'S obzirom na to da su za vrijeme školske godine značajnu količinu svog vremena provodili u učenju i drugim izvannastavnim ili izvanškolskim obavezama, novonastala velika količina slobodnog vremena mladima će biti prilika za socijalizaciju i traženje zabave uz društvene medije i videoigrice', kaže psiholog te ističe da, unatoč završetku škole, obiteljska pravila oko korištenja elektroničkih uređaja ne bi trebala prestati važiti.

Ipak, nadodaje, potrebno je modificirati već postojeća pravila ili pak u dogovoru s mladima osmisliti nova da se cijeli ljetni praznici ne bi sveli samo na boravak u virtualnom svijetu. 'Jasno postavljena pravila i konzistentnost u njihovom nadzoru stvorit će kod mladih sigurnost oko vremena koje imaju na raspolaganju za screen time', predlaže stručnjak.

Pitali smo ga postoje li neke aktivnosti ili hobiji koje bi preporučio djeci tako da iskoriste vrijeme između dvije školske godine na produktivan način.

'Organizirane aktivnosti mogu imati blagotvorne učinke na tjelesno i psihičko zdravlje mladih. Upravo zbog toga važno je da im pomognemo u organiziranju svakodnevne rutine za vrijeme ljetnih praznika. Važno je prilikom izbora hobija ili aktivnosti imati u vidu prvenstveno interese i kapacitete djeteta, a uz to i njihovu dob', naglašava dječji psiholog s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

  • +13
Šahovska škola ŠK Novi Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Prema njegovom mišljenju, neka djeca bit će sklonija kreativnom provođenju slobodnog vremena na likovnim ili glazbenim radionicama, a određeni broj mladih više uživa u rekreaciji ili sportskim aktivnostima.

'Mladi također mogu imati značajnu korist u kognitivnom smislu ako za vrijeme praznika redovito čitaju, što su potvrdila i brojna istraživanja u ovom području. Djeca također mogu imati veliku korist od provođenja vremena u igri s vršnjacima, stoga je dobro poticati ih na druženje uživo, bez elektroničkih uređaja', navodi Prijatelj.

Koje su strategije za održavanje ravnoteže između aktivnosti i odmora tijekom praznika kako bi se izbjeglo preopterećenje ili dosada? 'Roditelji su nerijetko nesigurni i pitaju se je li ljeto vrijeme za učenje ili samo period da djeca budu djeca? Ipak, uz dosadu na jednoj strani i preopterećenje na drugoj, čini se da je pronalazak ravnoteže iznimno zahtjevan proces, što ustvari uopće ne mora biti tako', kaže Prijatelj te smatra da su ljetni praznici idealan period za prakticiranje fleksibilne rutine utemeljene na kompromisu te dogovoru između djeteta i roditelja.

S obzirom na izostanak školskih obaveza, stručnjak smatra da roditelji trebaju težiti tome da više svog slobodnog vremena provode s djecom u šetnji, vožnji biciklom, na izletima, planinarenju i slično.

'Uz to, uvođenje određenih zadataka, poput čitanja te sudjelovanja u organiziranoj aktivnosti po izboru djeteta, mogu biti sasvim dovoljni da ono i uz njih ima predviđeno 'vrijeme za sebe' te bude zadovoljno i ispunjeno', zaključio je psiholog.