češljanje 2018.

Skener državne revizije otkrio i koliko su stranke ubrale od članarina: 'Veliki' štreberi, packe samo Bandiću, evo i zašto

Bionic
Reading

Državni ured za reviziju prošao je kroz poslovanje i knjige političkih stranaka za 2018. godinu. Dvije najveće stranke, HDZ i SDP dobile su bezuvjetna mišljenja u obje kategorije - financijskim izvješćima i usklađenosti poslovanja. Od većih stranaka odstupa stranka Milana Bandića kojoj je revizija našla niz nepravilnosti u poslovnim knjigama. Revizija otkriva i koliko koja stranka ima vjerne članove tj. koliko su u prošloj godini zaradili na članarinama

HDZ štreberski vodi svoje poslovanje. Imaju bezuvjetno mišljenje u obje kategorije i to bez ijedne pronađene nepravilnosti.

U 2018. imali su gotovo 43 milijuna kuna prihoda, od toga 20 milijuna ima je uplaćeno iz državnog proračuna, 13,7 iz jedinica lokalne i regionalne samouprave, a od članarina su uprihodili 7,6 milijuna kuna. U 2018. prikupili su tek 648 tisuća kuna donacija.

Na zaposlene u stranci potrošili su u prošloj godini 9,1 milijun kuna, s tim da je prosječna plaća 6.261 kuna.

Kada zbroje sve troškove, godinu su zaključili u plusu od čak 12,8 milijuna kuna.

SDP muče stare članarine

I u SDP-u na iblerovom trgu bili su marljivi i pravilno vodili poslovne knjige. U obje kategorije zaslužili su bezuvjetno mišljenje. Jedini naputak državne revizije odnosi se na neuspjelu naplatu starih članarina što je problem koji SDP vuče već neko vrijeme.

Socijaldemokrati su u 2018. uprihodili 24,3 milijuna kuna, od toga 13,5 otpada na sredstva iz državnog proračuna, 6,7 na prihode iz jedinica lokalne i regionalne samouprave. Na članarima su dignuli 1,8 milijuna kuna, gotovo 400 tisuća kuna manje nego u 2017. Stranci je donirano 137 tisuća kuna.

Potrošili su manje nego što su privredili – 20,3 milijuna kuna tako da su ostali u plusu za 3,9 milijuna.

Na zaspolene su potrošili 5,8 milijuna kuna. Njih je prema nalazu revozije bilo 27 u podružnicama i 22 u središnjici stranke. Njihova prosječna plaća je oko 5900 kuna.

Most je također na reviziji dobro prošao. Bezuvjetna mišljanja su u obje kategorije, s tim da im je napomenuto da tijekom godine moraju nadopunjavati financijski plan.

I Most i HNS u plusu

Mostovci su u prošloj godini uprohodili 7,3 milijuna kuna, od toga oko pet milijuna iz državnog proračuna, 2,2 milijuna na lokalnoj razini, 46.390 kuna od članarina i malo više od 15 tisuća kuna u donacijama.

Potrošili su gotovo isto koliko su zaradili – godinu su zaklučili s 15.765 kuna u plusu.

I HNS-ovci su dobro prošli. Također su imali bezuvjetno mišljenje u obje kategorije.

U 2018. su uprihodili malo više od osam milijuna kuna, od toga su 3,4 dobili iz državne kase, 1,9 iz lokalnih proračuna, 813.000 kuna iz članarina i čak 1,5 milijuna iz donacija.

Godinu su završili s viškom od 907 tisuća kuna. Zanimljivo je kako u 2018. još nisu do kraja vratili 40 tisuća kuna. Naime, 2016. i 2017 od dvije ,fizičke osobe posudili su ukupno 90 tisuća kuna. Do kraja 2018. jednoj je osobi sve vraćeno, dok su drugoj vratili tek deset tisuća, a dužni su još 40 tisuća kuna.

Problemi s putnim nalozima kod Bandića

Među većim strankama, ona Milana Bandića punim imenom Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, dobila je uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima, a bezuvjetno o usklađenosti poslovanja.

Uvjetno mišljenje izdano im je zbog niza nepravilnosti koje se odnose na planiranje,računovodstveno poslovanje te prihode.

Financijski plan za 2018. nije donesen u propisanom roku, jer je donesen u ožujku 2018., umjesto do konca 2017. Ističe se da u poslovnim knjigama nađeni putni nalozi koji su bili nepotpuni.

Iz stranke su se pravdali da su sve napravili sukladno važečim zakonima i pravilnicima.

U reviziji im zamjeraju i što rashodi i obveze nisu točno iskazani u financijskim izvještajima ni evidentirani u poslovnim knjigama. U nalazu se se navodi i da 'blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, pa se tako na žiro računu evidentiran promet od 25 tisuća kuna bez potrebne popratne dokumentacije'.

Lani je stranka uprihodovala 2,05 milijuna kuna od čega najviše 1,4 milijuna kuna iz lokalnog proračuna, 349 tisuća kuna došlo je iz državnog, 242 tisuće skupljene su od donacija, 80 tisuća od članarina... Sa svih stavki prihodi su bili manji u odnosu na 2017. godini što ne čudi jer je to bila godina lokalnih izbora.

Rashodovna strana zastavila se na nešto ispod milijun kuna da višak prihoda bio 1,089 milijuna kuna odnosno kada mu se pridoda presenseni manjak iz 2017. godine konačna brojka se zaustavila na 1,051 milijuna kuna.

Iz stranke su se opravdali da su ostvarili višak u poslovanju što smatraju 'posebnim uspjehom', smatraju. Dodali su i da su mlada stranka 'relativno skromnih financijskih i kadrovskih kapaciteta'. U stranci nemaju zaposlenih.