NASTAVAK SLIJEDI?

Škare Ožbolt: Čudan tajming uhićenja, ali teško je reći kome koriste

06.07.2015 u 10:50

Bionic
Reading

Mnogi se pitaju jesu li uhićenja braće Mamić na neki način otvorila pravosudnu i političku bitku baš uoči izbora, čudan je tajming, kazala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije

'Stvara se dojam da DORH kroji liste SDP-a i HDZ-a. Iz optužnice se može vidjeti da su optuženi za kaznena djela koja su iz perioda od 2009. do 2012. i jedno djelo iz veljače 2015. pa se postavlja pitanje zašto sada. Čudan je tajming. Iako smo prije nekoliko godina proglasili nultu stopu tolerancije na korupciju i kriminal prema tome nitko ne bi trebao postavljati pitanja zašto tijela obavljaju svoj posao. Razni segmenti društva su došli pod udar pravosuđa. Sada je na redu sportski dio. Međutim možda tajming... Možda bi na ovo pitanje mogao odgovoriti glavni državni odvjetnik', kazala je Škare-Ožbolt gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije, ali i dodala da 'ne možemo isključiti ni da je ovaj tajming slučajan'.

No dok SDP tvrdi da je DORH potpuno neovisan, HDZ tvrdi da je ovo politički proces, a bivša ministrica pravosuđa kaže da 'ne moraju DORH i USKOK biti odgovorni za ovaj tajming. Nije baš za cijeli ovaj proces odgovornost na njima', a smatra i da je teško reći tko gubi ovakvim spektakularnim uhićenjima. No, upozorila je da 'Istrage ne mogu donijeti boljitak vladi jer su građani nestrpljivi da vide neke gospodarske aktivnosti. Vlada je do sad bila spora nesnalažljiva i neorganizirana kada je riječ o povlačenju novca iz EU fondova i privlačenju investicija'.

Upitana očekuje li nova uhićenja, odgovorila je kako joj se 'kad malo bolje proanaliziramo što je državni odvjetnik rekao u analizi izvješća, čini da bi se ta dinamika mogla nastaviti. Rekao je da će on jednostavno raditi svoj posao'.


Što se tiče pravomoćne presude kada je riječ o HDZ-u, Škare-Ožbolt kazala je da se tu sada očekuje cijeli niz odluka i da joj se čini kako će ovo biti zanimljivo ljeto. Međutim, ne slaže se s usporedbama sa slučajem Sanader.

Pitanje koje ostaje jest zar nisu sport i nogometni transferi bili suspektni ovih godina, a bivša ministra pravosuđa odvraća da 'već od 2005. godine imamo nultu stopu tolerancije na korupciju pa zašto se prije o tome nije vodilo računa? Takvi ugovori su sporni. Ne možete vi nekoga držati kao roba u 21. stoljeću. Sud je donio nepravomoćne odluke u slučaju Eduardo'. Što se tiče mogućnosti da je ustanovljen tijek novca i da postoje svjedočenje direktnih igrača o kojima je riječ pa se to može smatrati snažnim stavom tužiteljstva, Škare-Ožbolt upozorava da 'to što su igrači izišli s ovim van jest važna poluga u dokaznom materijalu, ali ne znamo što će reći obrana, a treba čuti obje strane'.

A hoće li ovaj slučaj dovesti u pitanje vjerodostojnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s obzirom na to da je Zdravko Mamić bio jedan od donatora u njezinoj predsjedničkoj kampanji? – pitanje je na koje je Škare-Ožbolt odgovorila: 'Predsjednica ima jedan širok krug ljudi kao što je svaki predsjednik u RH imao. Je li to dobro ili loše ... Ovo je mala zemlja i svi sve znaju o svakome. Ovo čišćenje društva trajat će još dugo i zato najviša politika ne bi trebala toliko pokazivati prijateljstvo i malo se povući. Vi danas ne znate ... popijete kavu s nekim on sutra završi u zatvoru. Otišli smo u jednu drugu krajnost i nikako da nađemo model kvalitetnog ponašanja'.