TRIBINA ZZD-A

Skansi: Zakon o sportu ne provodimo zbog pritisaka

28.02.2012 u 17:48

Bionic
Reading

U Europskom domu u središtu Zagreba građanska incijativa Zajedno za Dinamo je održala javnu tribinu na kojoj se okupio veći broj navijača, bivših Dinamovih igrača, te uvaženih gostiju predvođenih predstavnicima ministarstava

Iako su najavili dolazak, ministri Željko Jovanović i Arsen Bauk nisu se pojavili, ali skupu su aktivno nazočili njihovi zamjenici Petar Skansi i Jagoda Botički. O zakonu o sportu, temeljnom pravnom aktu svoga portfelja, je govorio proslavljeni splitski košarkaš i trener koji je davno osigurao svoju egzistenciju.

'Već ovaj zakon je dobar i provediv, ali rješenja nisu zaživjela jer se u bivšem sazivu nije dobro radilo. Nije borba sa nezakonitostima jedini smjer našeg rada, ali ta će se 'utakmica' zaoštriti donošenjem novoga zakona o sportu,' rekao je gospodin Skansi.

Zbog čega se već danas, odnosno 'od jučer', ne provode prilično jasni propisi aktualnog zakona?

'Jer uvijek postoje neke izlike. Ja nisam pravnik nego sportaš i netko će me lako 'izdriblati' s paragrafima, ali mi bi već sada mogli puno toga napraviti da nismo pod pritiscima nekih lobija koji zagovaraju očuvanje 'socijalnog mira,' iskren je za tportal nakon skupa bio sportaš zarobljen u političkom odijelu.

Među pitanjima publike istaknuo se upit hoće li i prema novom zakonu klupski dužnosnici imati pravo potpisivati s talentiranim sportašima osobne ugovore o pokroviteljstvu. Primjer, jasnoće radi, je ugovor Zdravka Mamića i Eduarda da Silve koji se u ovo vrijeme interpretira po sudovima.

'To je protivno zakonima Fife i samim time je nelegalno,' odgovor je ponudio prisutni bivši potpredsjednik nogometnog saveza Ivan Brleković.

'Već i aktualni zakon se protivi takvoj mogućnosti,' dodao je Skansi uz odobravanje gospodina Brlekovića. No, zakon o sportu članovima uprave klubova zabranjuje tek službeno zastupanje (članci 27. i 34., iako se i to već niz godina ne provodi) igrača, no ne i 'sponzorski' odnos igrača i pokrovitelja koji pod određenim uvjetima mogu potpisati bilo koja dva člana društva. Jasno je koliko po, bilo koji, sportski klub važna ličnost može zloupotrijebiti takav odnos i svojim utjecajem dovesti pulene u privilegirani položaj, te si tako osigurati zaradu.

Kada je došao do riječi, gospodin Brleković nije štedio garnituru koja ga je izbacila iz saveza.

'Vjerujem da će aktualna inicijativa ministarstva urodili plodom i zaustaviti metastaze kancerogenog nogometnog tkiva. Nisu u lošem stanju samo profesionalni klubovi, već i reprezentacija. Vidjet ćete, tijekom idućeg Eura ona će poslužiti kao poligon za prodaju igrača, kvaliteta neće biti presudna prilikom selekcije,' dramatičan problem vidi pravnik nogometnog usmjerenja.

Gospodin Skansi je i otvoreno poručio što ima vrhu HNS-a, koja je najavila žalbu Uefi na politički pritisak, ali i navijačima u čijem se društvu našao.

'Mi Uefi nemamo što objašnjavati, jer isključivo pozivamo na odgovornost savez koji ima i više nego očitih problema. Najmanji problem bi bio odletjeti do Platinija, ali to bilo uzaludno trošenje novca. A osim ovoga, najeksponiranijeg, problema aktivno ćemo se baviti i stečajevima klubova, praznim tribinama i rasizmom. Ovo posljednje smatram izuzetnim problemom i zanima me što će učiniti ova navijačka vojska koja se zalaže za pravdu, da izolira i na kraju eliminira takve pojave u svojim redovima.

Ministarstvo uprave predstavljala je pomoćnica ministra Jagoda Botički.

'Ja ovu građu smijem promatrati isključivo kroz prizmu zakona o udrugama i određene nepravilnosti već su utvrđene. No, postoje određeni problemi u vidu registracijskog postupka, te rascjpkanog nadzora koji se vrlo malo provodi,' smatra Botički.