objavio kremlj

Sjevernokorejski vođa Kim susrest će se s Putinom ovog mjeseca

18.04.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un otputovat će u Rusiju u drugome dijelu mjeseca te će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je Kremlj u četvrtak, prenose agencije

"Posjet će se dogoditi u drugoj polovici travnja", navodi se u priopćenju Kremlja u kojemu se ne precizira mjesto sastanka. Bit će to prvi službeni Kimov posjet Rusiji.

Najava nadolazećeg summita dolazi u vrijeme kada američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija pokušavaju progurati dogovor s Kimom koji bi doveo do potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Dva prethodna summita Kima i Trumpa nisu uspjela dovesti do dogovora oko denuklearizacije. Trumpova administracija nada se i trećem summitu.

Specijalni američki savjetnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun trebao je biti u Moskvi u srijedu i četvrtak kako bi se sastao s ruskim dužnosnicima gdje će raspravljati o napretku u "posljednjoj, potpunoj i provjerljivoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje", objavio je Washington u utorak.

Sjedinjene Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači.