WASHINGTON UPOZORAVA

'Sjeverna Koreja treba se suzdržati od prijetnji'

09.03.2013 u 09:12

Bionic
Reading

Bijela kuća je upozorila u petak da su prijetnje Sjeverne Koreje kontraproduktivne, pošto je Pjongjang objavio da raskida ugovore o nenapadanju sa Seulom i spomenuo 'preventivni' nuklearni napad na Sjedinjene Države

'Sjevernokorejske prijetnje ne pridonose' poboljšanju stanja, rekao je zamjenik glasnogovornika predsjednika Baracka Obame, Josh Earnest na dnevnoj tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući.

'Neprestano smo pozivali Sjevernu Koreju da popravi svoje odnose sa susjedima, pa tako i s Južnom Korejom', podsjetio je, zatraživši od Pjongjanga da iskoristi 'priliku koju mu pruža nova vlada u Seulu' i da se suzdrži od prijetnja.

Pjongjang je u petak rekao da raskida ugovore o nenapadanju s Južnom Korejom i ukida crveni telefon uspostavljen između dviju zemalja, nekoliko sati pošto je UN-ovo Vijeće sigurnosti prihvatilo nove sankcije protiv komunističkog režima.

Sjeverna Koreja je u utorak dodatno zategnula odnose sa Seulom zaprijetivši da će raskinuti ugovor o primirju kojim je 1953. završen korejski rat.