velika predstava

Sjeverna Koreja proslavila 75 godina osnutka Radničke stranke; okupilo se mnoštvo na 'Masovnim igrama'

12.10.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un promatrao je desetke tisuća plesača, gimnastičara i drugih izvođača na velikoj proslavi u nedjelju u povodu 75. obljetnice osnutka vladajuće Radničke stranke

Stranački list Rodong Sinmun u ponedjeljak je objavio fotografiju na kojoj Kim uz glavne pomoćnike stoji za svečanim dugačkim stolom te maše publici.

Državna televizija KCNA rekla je da je Kima dočekalo glasno klicanje dok je ulazio u nedjelju na "Veliku masovnu gimnastičko-umjetničku izvedbu 'Veliko vodstvo' ".

Događaj je uslijedio dan nakon dosad nezabilježene noćne vojne parade koja je pokazala neobično širok spektar novog oružja u zemlji.

Sjeverna Koreja oživjela je takozvane Masovne igre 2018. godine, nakon petogodišnje stanke, kako bi prikazala sliku međunarodnog angažmana i mira.

Masovne igre velike su predstave u kojima sudjeluju deseci tisuća plesača, gimnastičara te pjevača koji izvode poznate propagandne teme.

Nacionalna zastava Sjeverne Koreje i zastava Radničke stranke u nedjelju su podignute uz domoljubnu glazbu, uključujući "Radnička stranka je naš vodič" i "Duž puta socijalizma", izvijestila je KCNA.

U svjedočenjima koja su prikupljena od skupina prebjega opisuju se oštri režimi treninga za takve nastupe koji graniče s prisilnim dječjim radom.

Igre su nastavljene ove godine unatoč strogim graničnim kontrolama i karantenskim mjerama nametnutim kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Analitičari kažu da bi to bilo pogubno za ekonomski i politički izoliranu zemlju, koja tek treba izvijestiti o tome ima li potvrđenih slučajevima covid-19.

Kim i njegova službena pratnja nisu nosili maske na fotografiji objavljenoj u Rodong Sinmunu, za razliku od mnoštva gledatelja na velikom stadionu.