BROJNI PROJEKTI

Sjednica Vlade posvećena Splitu: Dolazi dvije milijarde kuna

03.05.2018 u 22:25

Bionic
Reading

Vlada u petak održava sjednicu u Splitu, što je peta njezina sjednica izvan Zagreba, a većinom će biti posvećena je razvoju Grada i Splitsko-dalmatinske županije, za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna

Vlada je do sada održala sjednice u Vukovaru, Kninu, Osijeku i Sisku tematski vezane uz grad i županiju u kojoj se održava, pa će tako i u Splitu na dnevnome redu biti 30-ak točaka, a nakon sjednice bit će potpisano i 30 ugovora.

Ukupno riječ je o dvije milijarde kuna koje će biti usmjerene na razvoj Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita. "Oko dvije milijarde kuna dolazi u Split”, najavio je tim povodom premijer Andrej Plenković.

Nakon Izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima vezanima uz Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, što je prva točka sjednice koja počinje u 12 sati, na dnevnom su redu 33 točke o samim projektima u Gradu i Županiji.

Vlada će tako pokrenuti aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata dva, o kojima će biti usvojeni i zaključci o realizaciji. To su novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8 - Trajektna luka Split i projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Na listu strateških projekata Vlada će staviti i projekt nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš.

Donijet će i zaključke u vezi s projektom poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara te Brača, projektima izgradnje spojnih cesta čvor Zagvozd - granica Bosne i Hercegovine i Dicmo - obilaznica (Križice) - Krivodol kod Sinja, realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 Zagreb - Split – Dubrovnik, kao i projektom rekonstrukcije križanja dviju državnih sa županijskom cestom u Makarskoj.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

Usvojit će i zaključak u vezi s imenovanjem radne skupine za analizu projekta Spaladium centra, zaključak u vezi s projektom sanacije odlagališta otpada Karepovac, kao i u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

Na dnevnom su redu i točka vezana uz rješavanje pitanja upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, realizaciju projekta Centra za mlade – Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu, u vezi s Projektom izgradnje i opremanja objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije na jednoj lokaciji i dr.

Vlada će donijeti i više odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu države, pa će tako Split dobiti dio bivše vojarne "Sv. Križ“ Dračevac za izgradnju tehnološkog parka i prometnog centra, a dio vojarne bit će darovan i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Država će Gradu darovati i zemljište na Žrnovnici radi gradnje stanova, kao i 1660 garažnih mjesta, a nekoliko će nekretnina dobiti i Makarska te općina Baška Voda.