KRONOLOGIJA BLEFA

Sjećate li se kako je Karamarko prosipao optimizam?

16.06.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i u trenutku dok je davao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika, na konferenciji za medije u srijedu u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, nastojao je uvjeriti javnost kako je i dalje čvrst te da drži situaciju pod kontrolom. Nervozu pokušava prekriti hinjenom nonšalancijom i humorom

'Rekao sam da ću podnijeti ostavku, evo to sad i činim jer smatram da je to dobar potez. Jer treba dati mjesto u vladi ljudima koji će dati svježinu, a nakon ove faze sutra idemo na preslagivanje i jer vjerujemo da će Hrvatska u parlamentu dobiti većinu i vladu koja ja svjesna u kakvoj se Hrvatska situaciji nalazi i da sebi neće dopuštati ono što su neki članovi ove vlade sebi dopuštali ovih posljednjih šest mjeseci', poručio je odlučno optimistični Karamarko. Više puta izrazio je uvjerenje da je operacija sigurna stvar, iako mnogi ni unutar njegove stranke ne vjeruju u to.

Predsjednik HDZ-a ima običaj samouvjereno tvrditi da će ostvariti politički cilj za koji u širem dijelu javnosti postoji stav da je praktički neostvariv. Neki to zovu optimizmom, a neki blefiranjem, međutim mnogi se slažu da je riječ o najjačoj Karamarkovoj političkoj osobni.

Karamarko obećavao dvotrećinsku većinu

Podsjetimo, u proljeće prošle godine kada se činilo da je pobjeda HDZ-a na predstojećim izborima neminovna, i kada je Tomislav Karamarko figurirao kao sasvim izvjestan budući hrvatski premijer, tvrdio je da će Domoljubna koalicija pomesti konkurenciju i osvojiti dvotrećinsku većinu u Saboru.

'Mi moramo i želimo imati dvotrećinsku većinu s našom Domoljubnom koalicijom da bismo mogli obraniti Hrvatsku, smanjiti poreze, uvesti tržišno gospodarstvo', izjavio je Karamarko, predsjednik HDZ-a, na obilježavanju 25-e obljetnice HDZ-a u Sinju sredinom travnja 2015. godine.

Išao je čak toliko daleko da je prijetio potpunim političkim uništenjem SDP-a. 'S ovom ćemo neokomunističkom pričom završiti na parlamentarnim izborima i onda slijedi gospodarski preporod Hrvatske. Nakon izbora ide njihova, doista temeljita, demontaža i garantiram vam da ćemo ih nakon dva mandata svesti na postotak kao i Franjo Tuđman devedesetih, na pet-šest posto', govorio je Karamarko u proljeće prošle godine.

Kako su se izbori približavali, Karamarko je shvatio da je takav neumjereni optimizam neopravdan pa je zaboravio na dvotrećinsku većinu i počeo govoriti tek o običnoj većini i pobjedi na izborima, iako su ankete i to dovodile u pitanje.

Oklada da će s Petrovom odraditi mandat do kraja

Karamarko se tada obrušio na rad agencija koje mjere rejtinge stranaka, kazavši u srpnju 2015. godine u Vrgorcu kako je od agencije koja je izmjerila da je SDP izjednačen s HDZ-om dobio posve drukčiji rezultat. 'Mirno spavajte, vodite 12 posto', tvrdio je tada Karamarko da su mu rekli iz agencije koja je izmjerila da su dvije stranke izjednačene. U svom stavu da su ankete namještene i da će HDZ pobijediti na izborima Karamarko je ostao do izborne noći kada je popio gorak šampanjac nakon što su rezultati pokazali da je ostao daleko od većine u hrvatskom parlamentu.

'Dvije trećine naših građana odlučile su se za promjene. Nisam znao da je 53 veći broj od 61', kazao Karamarko u izbornoj noći komentirajući nepotpune rezultate, dodavši: 'a garantiram vam da će se ta razlika povećati', pokazavši se još jedanput kao nepopravljiv optimist. Do jutra se rezultat smanjio.

Nakon formiranja vlade i narušenih odnosa između Domoljubne koalicije s Mostom učestalo se počelo spekulirati s padom vlade te su mnogi politički analitičari tvrdili da u ovoj konfiguraciji neće dočekati kraj mandata.

Čak i kad je najvećim političkim analfabetima postalo jasno da se Karamarko i Petrov ne podnose i da je pitanje vremena kad će situacija kulminirati velikom političkom svađom i razlazom, Karamarko je nastavljao širiti svoj prepoznatljivi optimizam.

U intervju za Media servis 21. svibnja bio je čak spreman okladiti se da će vlada odraditi mandat do kraja. Na upit da se u javnosti govori da su u HDZ-u spremni nakon unutarstranačkih izbora krenuti u preslagivanje vlade, Karamarko je kazao da spekulacije postoje, ali da će oni učiniti sve da opstane ova vlada te je bio spreman i okladiti se da će vlada odraditi mandat do kraja, iako se 'nikad ne kladi'. Danas bivši prvi potpredsjednik Vlade tvrdi da će uspjeti sakupiti novu većinu, famoznih 76 ruku, i presložiti vladu bez Mosta i Tihomira Oreškovića.

Sve je manje onih koji mu vjeruju.