promovirali ga konzervativni liječnici

Sjećate li se ivermektina, lijeka protiv glista kod konja, koji su hvalili u borbi protiv covida? Evo što je pokazalo veliko istraživanje

25.10.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Ivermektin, sredstvo protiv glista kod konja i parazitskih crva kod ljudi, koji su konzervativci nekoć hvalili kao lijek protiv covida, ne skraćuje bitno vrijeme oporavka za osobe s blagim do umjerenim simptomima pandemijske bolesti, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association. Osobe koje su uzimale ivermektin oporavile su se od covida za 12 dana, a oni koji ga nisu uzimali oporavili su se za 13 dana

'Među ambulantnim pacijentima s blagim do umjerenim covidom, liječenje ivermektinom, u usporedbi s placebom, nije značajno poboljšalo vrijeme oporavka', naveo je tim znanstvenika predvođen stručnjacima s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke, zaključujući da nalazi ne podržavaju upotrebu ivermektina kod pacijenata s blagim do umjerenim covidom, izvijestio je CNBC.

Na početku pandemije, kada su mogućnosti liječenja bile veoma ograničene, ivermektin je postao popularan u SAD-u jer ga je nekoliko skupina konzervativnih liječnika - uključujući Front Line Covid-19 Critical Care Alliance i America's Frontline Doctors - počelo reklamirati na društvenim mrežama i drugdje kao lijek za covid. Iza tih tvrdnji bilo je malo podataka, a istraživanje dr. Pierrea Koryja, predsjednika saveza intenzivista koji je tvrdio da se radi o učinkovitom lijeku, kasnije je povučeno zbog pogrešnih podataka.

Najnovije ispitivanje uključilo je 817 ljudi koji su tri dana uzimali tablete ivermektina i usporedilo ih sa 774 onih koji su primali placebo. Sudionici koji su uzimali ivermektin dobivali su dnevnu dozu na temelju tjelesne težine, a oporavak od covida definiran je kao tri uzastopna dana bez simptoma. U skupini koja je primala ivermektin jedna je osoba umrla, a u skupini koja je primala placebo nije bilo smrtnih slučajeva. Broj hospitaliziranih bio je isti, po devet sudionika u svakoj skupini. Studija je provedena na 93 lokacije u SAD-u od lipnja 2021. do svibnja 2022., kada su dominantne bile varijante delta i omikron.

  • +9
Cijepljenje protiv covida Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) opetovano je upozoravala ljude da ne uzimaju ivermektin za bilo što drugo osim za odobrenu svrhu i da se mogu predozirati njime. FDA je strogo upozorila da se ne uzimaju formulacije ivermektina namijenjene životinjama poput konja i krava.

'Prvo, lijekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koje teže puno više od nas - do tone ili više. Tako visoke doze mogu biti vrlo toksične za ljude', poručila je FDA. Interes javnosti za ivermektin porastao je u ranoj fazi pandemije, kada je laboratorijska studija pokazala da lijek usporava replikaciju virusa koji uzrokuje covid u Petrijevoj zdjelici. Nekoliko dosadašnjih ispitivanja također su pokazala da ivermektin ne pruža nikakvu značajnu korist za oboljele od covida. Studija objavljena u New England Journal of Medicine u svibnju otkrila je da ivermektin ne smanjuje rizik od hospitalizacije zbog covida.

Ivermektin je odobren u SAD-u u obliku tekućine ili paste za liječenje parazita kod životinja. Postoji i verzija u tableti koju je FDA odobrila za liječenje parazitskih crva, ušiju i nekih kožnih bolesti kod ljudi.