VRDOLJAK U GORSKOM KOTARU

'Situacija je ekstremna, ali nećemo tražiti međunarodnu pomoć'

05.02.2014 u 15:14

  • +9

Ivan Vrdoljak i dožupan Boras Mandić obišli područje okovano ledom i snijegom

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Bionic
Reading

Nakon što su reakciju Vlade na stanje u Gorskom kotaru jutros zatražili saborski zastupnici, na to je područje pohitao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kako bi se na licu mjesta uvjerio kako napreduje normalizacija života te osiguravanje električne energije

Kao ministar gospodarstva pod čijom je ingerencijom i energetika, Vrdoljak je prije svega pohvalio napore HEP-ovih zaposlenika. 'HEP je pokazao koliko je bitno da imamo jednu veliku energetsku tvrtku koja je organizirana i ima djelatnike da danonoćno rade za opskrbu naših građana. Ekipe su pozvane iz Rijeke, Pule, Siska, Gospića. Ako nam vremenske prilike dozvole, dolaze sutra Karlovčani, Splićani, Šibenčani, čitava Hrvatska će doći Goranima pomoći da što prije osiguramo opskrbu. Agregate smo povukli iz čitave zemlje, za sada 12 komada na svakom trafo-području. Povući ćemo sve druge kapacitete koje imamo kako bismo trenutačnu situaciju koja je ekstremna doveli u normalizaciju i osigurali normalnu isporuku električne energije našim građanima, a onda će mjesecima trajati sanacija čitave mreže', kazao je Vrdoljak.

Međutim, lokalni novinari napomenuli su Vrdoljaku to da je osiguravanje električnom energijom kratkoročna mjera te da Gorani već godinama upozoravaju da su jedan od najizoliranijih krajeva Hrvatske.

U ovako ekstremnoj situaciji moraš imati drugačije prioritete. Prioritet je to da građani ovdje imaju osnovne uvjete za život. Sada smo pričali o novim agregatima, jer trebamo na njih spojiti ambulantu, školu. Ovdje se danas radi posao jer se mora u sljedećih nekoliko dana osigurati opskrba, a onda ćemo vidjeti što u srednjoročnom planu napraviti kabelskom mrežom. Mi ovdje moramo vratiti normalizaciju života i to ćemo u najkraćem mogućem roku napraviti. Nakon toga idemo u sanaciju šteta i raspravu kako pomoći Goranima. Danas ne možemo nositi političke teme, danas moramo osigurati normalizaciju života', rekao je Vrdoljak.

Međutim, normalizaciju života otežava i činjenica da su cijene malih agregata koje građani kupuju za sebe u posljednjih nekoliko dana skočile i za 100 do 200 posto.

'Prvi put čujem tu informaciju. Vrlo nekorektno i bezobrazno od trgovaca. Možda bi bilo dobro da načelnici i lokalna i regionalna samouprava vide ima li načina kako osigurati dovoz agregata iz područja gdje cijene nisu skočile. Koristiti ovako nesreću ljudi i ekstremnu situaciju da se zaradi na prodaji agregata u najmanju je ruku nepristojno', rekao je Vrdoljak

Potvrdio je da je Hrvatska s tri agregata pomogla i Sloveniji, no kaže kako to neće ugroziti pomoć Goranima.

'Zahvaćeno područje Slovenije puno je veće nego u Hrvatskoj i mi ni u jednom trenutku nećemo ugroziti osiguranje normalizacije života u Hrvatskoj s bilo kojom pomoći Sloveniji, a trebamo pomoći susjednim zemljama ako možemo. Kada nam vremenske prilike dozvole, cijela Hrvatska dolazi u Gorski kotar i neće biti potrebno traženje međunarodne pomoći', jasno je rekao Vrdoljak dodavši da će ipak biti pokrenuta procedura proglašenja prirodne katastrofe za Gorski kotar.

Gorski kotar, koji je već pet dana u izvanrednim uvjetima, okovan ledom i dijelom bez električne energije, danas je treći put obišao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je ocijenio da je stanje pod kontrolom, a Goranima je poručio da iz kuća ne izlaze ako ne moraju, jer s krovova, stabala i električnih vodova pada led koji se polako topi.

'Situacija na terenu je pod kontrolom, vraća se struja, uspostavlja se opskrba hranom i čisti se teren', rekao je župan koji danas posjećuje Lokve, Mrkopalj, Ravnu Goru i Vrbovsko. Ocijenio je da se 'živi teško, ali podnošljivo'.

'Apeliram na ljude da ostaju u kućama, jer sada, kada se led otapa, nastupa opasnost od komada leda koji padaju s krovova i drveća', kazao je. To jest opasnost, ali će, s druge strane, i rasteretiti objekte i vodove, dodao je.

Komentirajući apel zamjenika župana Marka Borasa Mandića da se za Gorski kotar proglasi prirodna katastrofa, Komadina je rekao da će to pitanje razmotriti Županijski stožer za zaštitu i spašavanje te da treba vidjeti ukupne štete kako bi se znalo zadovoljavaju li se uvjeti za proglašenje prirodne katastrofe.

Komadina je još rekao da, kako bi se situacija u Gorskom kotaru trajno poboljšala, treba riješiti dva problema, od kojih je prvi omogućiti život od šuma pa je predložio udvostručenje šumskog doprinosa.

Također je ocijenio da sadašnje stanje u Gorskom kotaru ukazuje na važnost posebnog zakona o brdsko-planinskom području, odnosno da stanovnicima Gorskog kotara treba omogućiti da žive od poljoprivrede, stočarstva, šumarstva i onoga što imaju, tako da što više prihoda ostane u tom kraju.

I danas u Gorskom kotaru na otklanjanju kvarova, čišćenju cesta, uklanjanju polomljenih grana i stabala, dostavi namirnica sudjeluju sve dežurne službe.

Prethodnih dana ledena kiša uzrokovala je poledicu, rušenje smrznutih grana i stabala na ceste, prekid prometa, opskrbe električnom energijom i telekomunikacija, a dolaskom toplijeg vremena u Gorskom kotaru se zbog topljenja leda očekuju nove teškoće i opasnosti.