MEDVED U KARLOVCU

Sistematski pregledi za 32.000 branitelja do kraja 2017.

22.02.2017 u 23:02

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu navečer u Karlovcu da se ove godine s osiguranih 26 milijuna kuna planiraju preventivni sistematski pregledi za 32 tisuća hrvatskih branitelja, onih koji su proveli barem 1500 dana u borbenim djelovanjima tijekom Domovinskog rata

Ministar Medved rekao je to u Općoj bolnici u Karlovcu nakon potpisivanja sporazuma s tom bolnicom te s ogulinskom, gospićkom i sisačkom općom bolnicom koje će početi preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja. Ministar je izjavio i da bi se u svim županijskim bolnicama i kliničkim centrima u Hrvatskoj moglo javiti i do 40 tisuća branitelja, što je maksimalna tehnička propusna moć svih bolnica uz redovito liječenje ostalih pacijenta.

 Pilot-projekt preventivnih pregleda počeo je u listopadu prošle godine u bolnicama u Vukovaru i Vinkovcima, gdje je pregledano oko 850 hrvatskih branitelja, rekla je dr. Vesna Bosanac koja je bila u srijedu na potpisivanju u Karlovcu.

žKako je rekao ministar Medeved, kod braniteljske populacije smrtnost je iznimno visoka, samo 2016. godine umrlo je više od 3300 hrvatskih branitelja prosječne životne dobi od 51 godine, što je 20 godina manje od prosjeka Hrvatske. Od Domovinskog rata do danas umrlo je više od 47 tisuća hrvatskih branitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja pozivat će hrvatske branitelje kao što ih i ja sada pozivam da se odazovu, rekao je ministar Medved, dodajući da je poziv otvoren i za branitelje s kraćim stažem u borbenim djelovanjima ako osjećaju simptome bolesti.