sve po starome

Sirijski predsjednik al-Asad položio prisegu za četvrti mandat

17.07.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u subotu je položio prisegu za svoj četvrti sedmogodišnji mandat, uslijed jačanja ekonomske krize u ratom razorenoj zemlji

Al-Asad, koji Sirijom vlada od 2000. godine, u svibnju je osvojio četvrti predsjednički mandat s 95,1 posto glasova na izborima koje su sirijska oporba i Zapad ocijenili nelegitimnima.

U subotu je pozvao svoje protivnike koji su emigrirali da se vrate u zemlju.

''Pozivam sve koji su izmanipulirani i koji su se kladili u raspad naroda i kolaps države da se vrate u domovinu'', kazao je Asad nakon polaganja prisege.

Pohvalio je glasače koji su ga podržali. ''Svojom saviješću i nacionalnom povezanošću dokazali ste da ljudi ne čine kompromise kada je u pitanju obrana prava bez obzira na podvale kolonijalista'', prenijela je sirijska državna novinska agencija SANA.

Tri su se kandidata, među kojima je i al-Asad, natjecala na biralištima 26. svibnja, na drugim predsjedničkim izborima u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine.

Uz pomoć Irana i Rusije, al-Asad je preuzeo kontrolu nad više od 60 posto zemlje. Pobunjenici još uvijek kontroliraju neka područja na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, a Kurdi vladaju prostorima na sjeveroistoku.

Na duboku ekonomsku krizu u Siriji utjecale su sankcije Zapada i globalna pandemija.