UZ PODRŠKU SAD-A

Sirijski pobunjenici zauzeli veliko plinsko polje u pokrajini Deir al-Zor

24.09.2017 u 09:59

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici koje podupire SAD priopćili su u subotu da su zauzeli veliko plinsko polje u sirijskoj pokrajini Deir al-Zor koje je ranije bilo pod kontrolom militanata Islamske države. U brzom napredovanju operacije započete ranije ovaj mjesec s ciljem zauzimanja područja istočno od rijeke Eufrat, Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija pod vodstvom SAD-a, osvojile su plinsko polje Conoco, izjavio je za Reuters zapovjednik Ahmed Abu Khawla

'To je prvo oslobođeno plinsko polje od početka operacije', rekao je Abu Khawla.

Plinsko polje Conoco ime je dobilo po američkoj kompaniji koja je na tom mjestu otkrila plinska nalazišta i sagradila proizvodno postrojenje.

U Deir al-Zoru, Islamska država (IS) suočena je s dvije odvojene ofenzive, jednom koju je pokrenuo SDF, te drugom koju vode sirijska vojska i njezini saveznici.

  • +5
Razoren sirijski grad Kobani Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posljednja velika uporišta Islamske države, gradovi, mjesta i farme u plodnom pojasu duž Eufrata, nalaze se pod sve većim pritiskom snaga sirijske vlade i pobunjenika.

Zapovjedništvo sirijske vojske priopćilo je da je od početka napada na Deir al-Zor prije dva tjedna zauzelo najmanje 44 sela i mjesta, okončavši time trogodišnju opsadu militanata.

Snage koje podupire SAD zasad izbjegavaju istočne dijelove Deir al-Zora, gdje se sirijska vojska bori s džihadistima nastojeći proširiti kontrolu nad područjem sjeveroistočno od rijeke koje je još uvijek u rukama militanata.