Jacoba Zuma iza rešetaka

Širi se nasilje zbog odlaska bivšeg južnoafričkog predsjednika u zatvor

11.07.2021 u 22:57

Bionic
Reading

Trgovine su opljačkane noću, dio prometnica zatvoren, a prosvjednici naoružani štapovima marširali su u nedjelju Johannesburgom na koji se prošrilo nasilje zbog odlaska bivšeg južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume u zatvor

Nemiri su se uglavnom dogodili u rodnoj Zuminoj pokrajini KwaZulu-Natal (KZN) u kojoj je u srijedu počeo služiti kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci zbog nepoštivanja suda.

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u nedjelju da nema opravdanja za nasilje i da ono šteti naporima za oporavak zemlje od pandemije covida-19.

Presuda bivšem predsjedniku Zumi i njegov odlazak u zatvor smatraju se testom sposobnosti nacije da nakon apartheida pošteno provodi zakon, 27 godina otkako je Afrički nacionalni kongres (ANC) svrgnuo s vlasti bjelačku manjinu.

No zatvorska presuda Zumi razbjesnila je njegove pristaše i otvorila podjele u ANC-u.

Policija je rekla da se kriminalci koriste prosvjedima za pljačku.

Nacionalna sigurnosna služba NatJOINTS upozorila je da će se oni koji potiču nasilje suočiti s krivičnim progonom.

NatJOINTS je objavio da su privedene 62 osobe u KZN-u i Gautengu, glavnom ekonomskom središtu Johannesburga gdje je nasilje i izbilo.

Zuma je osuđen na zatvorsku kaznu jer se oglušio o naredbu ustavnog suda da podnese dokaze u istrazi korupcije na visokoj razini tijekom devet godina svoje vladavine koja je završila 2018.

Zuma odbacuje optužbe o raširenoj korupciji tijekom svog mandata no odbio je surađivati s istragom.

Zuma se žalio na presudu ustavnom sudu, djelomice jer je navodno krhkog zdravlja i u zatvoru bi se mogao zaraziti koronavirusom.