NEVIN I SKROMAN MINISTAR

Sindikati izabrali Arsena Bauka za osobu godine

16.01.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH za osobu godine izabrao je jednog ministra. Slično kao i pri izboru pape Franje u časopisu Time, prevagnula je skromnost i neposrednost dobrog ministra uprave Arsena Bauka, jer samozatajno i nenametljivo obnaša dužnost ministra, ne zatvarajući se u resorni feud, obrazložili su sindikalisti svoj izbor

Tek je u daljnjem tekstu obrazloženja razvidno da je Baukov izbor zapravo parodija te da on nije pozitivac nego negativac godine u sindikalnim krugovima.

'Ministar Bauk nije tašt i ne privatizira resor državne uprave. Dapače, svaki ministar, a posebno ministar Mirando Mrsić, slobodan je predlagati i uređivati sustav uprave kojem je na čelu, čime je naš laureat pokazao kako ministar može biti nadležan za područje za koje je imenovan, ali istovremeno i otvoren za prijedloge i zakonodavne inicijative drugih ministara', smatraju u Sindikalnom listu.

'Čovjek koji je u državnu upravu uveo institut zapošljavanja službenika bez javnih natječaja u kabinetima ministara, redefinirajući i modernizirajući time ustavnu odredbu o dostupnosti javne službe svim građanima pod jednakim uvjetima, a istovremeno zaposlio samo jednu takvu osobu u svom ministarstvu, na najbolji mogući način pokazuje kako ga u životu vode ideali, a ne koristoljublje', rekao je ispred uredništva Sindikalnog lista Siniša Kuhar, dodajući kako će Bauk, ukoliko službenike pretvori u radnike po ugovoru o radu i egzistencijalno i profesionalno ih podredi resornim stranačkim ministrima i od politike postavljenim šefovima, postati povijesna osoba poput Stipe Šuvara i njegove reforme školstva.

Bauk će time na najbolji način raskrinkati sve povijesno prevladane i isprazne zablude o javnoj upravi kao profesionalnom i depolitiziranom servisu građana, smatra Kuhar i dodaje da Baukov koncept od naroda izabrane vlasti koja samim time ima imperativni mandat vladanja državnim i javnim službama otuđeni birokratski aparat privodi stranačkoj svrsi u službi naroda.

Pored Bauka, u uži izbor osobe godine ušli su neformalni ministar uprave Mirando Mrsić i premijer Zoran Milanović, ali je u ovom subjektivnom vaganju njihovih zasluga prevagnula nevinost i skromnost mladog ministra koji umjesto sebe uvijek u prvi plan stavlja interese stranke i građana koji su je izabrali.