UZ POMOĆ PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA

Sindikati dogovaraju novo refrendumsko pitanje

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 10:51
  • Objavljeno 05.11.2010 u 10:43
SINDIKATI I JOSIPOVIĆ

SINDIKATI I JOSIPOVIĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Republike Ivo Josipović posredovat će prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u vezi sindikalnih zahtjeva da se poštuje volja građana koji su podržali organiziranje referenduma o izmjenama Zakona o radu, te da se zakonski omogući lakša i jednostavnija provedba referenduma, izjavili su sindikalni čelnici nakon današnjeg sastanka s Josipovićem

Ključni zahtjevi sindikata su ispunjavanje volje 717.000 građana za održavanjem referenduma na isto ili slično pitanje, te uređivanje svih pitanja kako bi se referendum mogao normalno održati i kako bi građani imali jednostavan način ispunjenja neposredne demokracije, izjavio je novinarima nakon sastanka u Uredu Predsjednika koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić.

Predsjednika smo upoznali s hodogramom naših aktivnosti u idućih mjesec i pol dana i zamolili ga da ubrzo posreduje prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, rekao je Ribić dodavši kako je Josipović prihvatio sindikalne prijedloge jer je zainteresiran za društvenu stabilnost i rješavanje problema u okviru institucija sustava.

'Razgovarali smo o načinu na koji bi se postavilo novo referendumsko pitanje koje ne bi proturječilo odluci Ustavnog suda, a istovremeno bi zadovoljilo naše osnovne ciljeve', kazao je Ribić.

Sindikati su 'vrlo blizu prijedloga po tom pitanju' te su uvjereni da se taj prijedlog može provesti ako postoji politička volja

'Ako Vlada ne odgovori pozitivno na naše zahtjeve ili na posredovanje Predsjednika Republike mi smo dužni poštovati volju građana i provesti sve one aktivnosti u mjeri i u vremenu koliko to građani sami žele'. Sindikati će otvoriti građanima mogućnost da iskažu svoje mišljenje o stanju u zemlji i o njihovom pravu na referendum kao obliku neposredne demokracije, najavio je Ribić.

Na današnjem sastanku također se razgovaralo o Josipovićevu prijedlogu da se u Hrvatskoj uspostave radni sudovi na što su sindikati reagirali vrlo pozitivno pa je sasvim moguće da i to bude sadržaj jednog od referendumskih pitanja u cijelom paketu, dodao je Ribić.

Sastanak je organiziran na zahtjev koordinacije pet sindikalnih središnjica koja traži rješenje za izlazak iz situacije nastale nakon što je, po ocjeni sindikalca, odlukama institucija političkog i pravnog poretka opstruirano pravo hrvatskih građana na referendum. Sličan sastanak sindikati su predložili i premijerki Jadranki Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi