nisu zadovoljni

Sindikat policije traži pregovore o regresu, božićnici i daru za djecu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2019 16:23
  • Objavljeno 12.04.2019 u 16:23
Policajac - ilustracija

Policajac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske zatražio je od Vlade žurno otvaranje pregovora o visini regresa, godišnje nagrade za božićne blagdane i visini dara za dijete u prigodi dana Sv. Nikole.

Također, smatra sindikat, treba čim prije otvoriti pregovore o povećanju koeficijenta složenosti poslova za obračun plaća u državnim službama kako bi se poboljšao osobito loš položaj i materijalni status policijskih službenika, pravosudne policije, carinika i saborske straže.

Sindikalci kažu da svi dobro znaju za brojne probleme i opasnosti s kojima se zaposlenici u državnim službama u zadnje vrijeme susreću, a istodobno su značajno slabije plaćeni od svojih kolega u drugim europskim zemljama, gdje su plaće 20 do 30 posto više od prosjeka za istu razinu stručne spreme.

Podsjećaju da je 27. ožujka Sindikat policije zajedno s druga dva sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike predložio otvaranje pregovora o visini regresa, božićnice i dara za dijete. Pregovori, međutim, još nisu počeli niti su sindikati obaviješteni kada bi mogli započeti.

"Ne želimo ponavljanje situacije iz prethodnih godina, kad se pregovaralo tek u drugoj polovici godine, čime smo bili izloženi vremenskom pritisku", poručuju iz sindikata.

Kretanje osnovice za izračun plaće za državne službenike i namještenike za 2019. već je regulirano, ali je pitanje koeficijenta za složenost poslova i dalje otvoreno, iako se Vlada 2013. obvezala da će otvoriti pregovore kada podaci Državnog zavoda za statistiku ukažu na rast BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficit državnog proračuna manji od tri posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!