reakcija sph-a

Sindikat policije: 'Dobronić se ne smije miješati u prava službenika i namještenika'

26.06.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da se ne miješa izravno u izvršnu vlast i prava službenika i namještenika, a njegovu izjavu po kojoj sudski službenici nisu državni službenici ocijenili su skandaloznom

"Smatramo skandaloznom izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da sudski službenici nisu državni službenici. Stoga ovim putem tražimo od njega da se ne miješa izravno u izvršnu vlast i prava službenika i namještenika, iako može, naravno, izraziti zabrinutost oko štrajka i funkcioniranja sudova", stoji u priopćenju SPH

Sindikat policije smatra da su sudski službenici državni službenici kao što su državni službenici i policajci, pravosudni policajci, carinici, saborska straža i svi drugi zaposlenici u državnim službama.

Predsjednik SPH Dubravko Jagić ističe problem preniskih plaća koje ne mogu privući mlade ljude da se zaposle u državnoj službi. No, rješenje ne vidi u povećanju plaća za pojedina radna mjesta na sudovima, već u reformi cjelokupnog sustava plaća u državnim i javnim službama.

"S povećanjima od 100, 80 i 60 eura neto koje je naš sindikat dogovorio s Vladom, jedan uspješan korak do tog cilja je iza nas, dok ćemo se u iduća dva koraka, a to su pregovori za povećanje osnovice i izrada nove Uredbe, izboriti za sve državne službenika i namještenike neovisno o tijelu kojem rade“, kazao je Jagić.

Dobronić je u nedjelju, govoreći o štrajku sudskih službenika i namještenika koji traže povećanje plaća, izjavio da oni ne spadaju u istu kategoriju kao i državni službenici, a kao jedan od glavnih problema naveo je neprovođenje načela podjele vlasti.

"Potpuno je neosnovano tvrditi da je bilo tko tko radi na sudu državni službenik, nije! On je sudski službenik, a sudovi ne ulaze u tijela državne uprave", izjavio je Dobronić dodavši da je to bitna razlika između ministarstava, agencija i zavoda i sudova, koji su nešto drugo.

Tu, smatra Dobronić, otpada argument da se pitanje oko 6800 sudskih službenika i namještenika može rješavati u paketu s 219.000 drugih službenika.