crvena lista

Sindikat pokrenuo peticiju za hrvatske njegovatelje koji rade u Austriji; traže pomoć

18.08.2020 u 17:34

Bionic
Reading

Vidaflex, sindikalna incijativa za obrtnike i nove samozaposlene organizirala je peticiju kojom zahtjevaju besplatne covid testove za njegovatelje iz Hrvatske, ali i one iz Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine kao i drugih zemalja zbog novog propisa u Austriji

Zbog novog propisa kojim je Hrvatska stavljena na crvenu listu,24-satne njegovateljice i njegovatelji iz Hrvatske i regije prilikom ulaska u Austriju imaju dvije opcije - pokazati negativan test na koronavirus ili ići u dvotjednu karantenu.

Trošak testiranja na koronavirus koji stoji 100 eura moraju platiti sami, a tijekom karantene su bez prihoda, ali i njezin trošak snose sami. I tijekom karantene, također, moraju napraviti test na covid-19 u roku od 48 sati.

Sve je to za Vidaflex, sindikalnu incijativu za obrtnike i nove samozaopslene neprihvatljivo, navodi se na njihovim stranicama te su organizirali peticiju kojom zahtjevaju besplatne covid testove za njegovatelje iz Hrvatske, ali i one iz Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine kao i drugih zemalja na koje bi moglo ubuduće utjecati upozorenje o putovanju.

Traže također i besplatan smještaj tijekom karantene za njegovatelje jer, kako se navodi, to za njih predstavlja financijski nemoguće prepreke.