najavili borbu

Sindikat upozorava da će grupe u vrtićima imati 20 posto više djece: To je poniženje odgojitelja!

31.10.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ocijenio je u četvrtak proceduru donošenja izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju nezakonitom upozoravajući da će predložene izmjene degradirati i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja

Sindikat smatra štetnim za djecu prijedlog kojim se želi omogućiti 20 posto više djece u odgojno-obrazovnim skupinama preko broja propisanog Državnim pedagoškim standardom.

Na radno mjesto odgojitelja planira se zapošljavati na neodređeno vrijeme učitelje razredne nastave, koji će moći raditi samostalno u odgojno-obrazovnim skupinama s djecom od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu bez odgovarajućeg temeljnog obrazovanja i bez položenog stručnog ispita, dok istovremeno odgojitelji moraju imati temeljno obrazovanje i položeni stručni ispit.

Na mjesto ravnatelja dječjih vrtića planira se zapošljavati učitelje razredne nastave.

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju ukazuje da je procedura donošenja izmjena navedenog zakona nezakonita, a tekst koji se predlaže je proturječan.

'Donošenjem predloženih izmjena zakona degradirat će se, poniziti i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, koji smo desetljećima stvarali zajedno s hrvatskim stručnjacima', tvrdi sindikat.

Smatra da se takvim pristupom dovode u pitanje opstojnost studija predškolskog odgoja i obrazovanja (preddiplomski sveučilišni studij predškolskog odgoja, stručni studij predškolskog odgoja, sveučilišni diplomski studij za odgojitelja i specijalistički studij predškolskog odgoja - magistra predškolskog odgoja ), kao i ustavno pravo na jednako obrazovanje.

Sindikat stoga najavljuje borbu svim dopuštenim sredstvima protiv donošenja takvih izmjena zakona.