teret za siromašne

Sindikat i Matica umirovljenika: Bake i djedove treba izuzeti od obveze uzdržavanja unuka

17.11.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su u utorak izmjenu zakona prema kojima djedovi i bake moraju plaćati uzdržavanje unucima, ističući da država time teret uzdržavanja prebacuje sa sebe na leđa baka i djedova, često umirovljenika na rubu siromaštva.

“Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske obraćaju se sve više umirovljenici i druge starije osobe, odnosno bake i djedovi, žaleći se na institut uzdržavanja unučadi koji je uveden Obiteljskim zakonom 2014. godine”, navodi se u dopisu SUH-a i MUH-a.

U njemu od Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zatražili izmjenu Obiteljskog zakona , Zakona o privremenom uzdržavanju te Ovršnog zakona, kako bi se postiglo pravednije zakonsko rješenje u obiteljskim odnosima.

Navode da je člankom 288. stavak 2 Obiteljskog zakona propisana mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima, što često završava sudskim sporovima protiv baka i djedova radi prisilnog ostvarenja uzdržavanja.

Sindikat i Matica umirovljenika oštro se, protive da bake i djedovi budu obveznici plaćanja uzdržavanja, principijelno ali i zbog toga što bake i djedovi žive u uvjetima u kojima je “61 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna, a svaki treći umirovljenik u riziku siromaštva”.

Predlažu stoga da se iz Zakona o privremenom uzdržavanju izbrišu odredbe kojima se bake i djedove definira kao obveznike uzdržavanja.

"Postojeći pristup je neprihvatljiv, jer materijalno ugrožava bake i djedove, ali zbog česte dugotrajnosti postupaka do ostvarivanja ovrhe na njihovoj mirovini, ugrožava i djecu za koju se traži uzdržavanje. Posljedice se preslikavaju i na obiteljske odnose, jer se prisilno vrši uzdržavanje što nije dobro za socijalne i emotivne veze potomaka i predaka", poručili su u dopisu.

Među ostalim, traže i izmjenu Ovršnog zakona, koji propisuje obvezu plaćanja tri četvrtine mirovine za uzdržavanje te zahtijevaju da se od ovrhe u tom slučaju izuzme tri četvrtine mirovine.

“Unatoč tome što je Republika Hrvatska suverena socijalna država sa svim prinudnim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, uvedena su pravila kojima se širi krug obveznika uzdržavanja, umjesto da se uspostavio učinkoviti mehanizam naplate uzdržavanja od strane roditelja, čime država neodgovorno prebacuje odgovornost sa sebe na bake i djedove”, ocjenjuju iz Matice i Sindikata.

Smatraju nužnim hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka.