OBITELJSKA SVAĐA

Sin odbio pokopati majku

28.05.2009 u 09:09

Bionic
Reading

U Općoj bolnici je 7. svibnja umrla 78-godišnja Zadranka čiji će ostaci biti pokopani u četvrtak o trošku Grada Zadra jer obitelj preminule starice nije željela platiti ukop

Unatoč jednom od pravilnika Ministarstva zdravstva po kojemu se preminuli moraju pokopati u roku od 24 sata, ova će Zadranka biti pokopana nakon 21 dan, i to zbog toga što njezin sin nije želio majku pokopati u vlastitoj grobnici, piše Slobodna Dalmacija

U toj morbidnoj priči pojavila se i njezina nećakinja, koja je najprije 19. svibnja sklopila ugovor s gradskom tvrtkom “Nasadi” o kupnji grobnice na Gradskom groblju u koju je preminula trebala biti pokopana, ali je sedam dana poslije ugovor raskinula jer je smatrala da troškove ukopa treba snositi sin zlosretne pokojnice.

Kako je ovaj i to odbio, “Nasadima” je preostalo jedino da obave ukop u zemljanu grobnicu, a troškove od 4500 kuna će snositi Gradski upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb.

- Postoji propis po kojemu se u grobnicu može pokopati njezin vlasnik, ali i članovi njegove obitelji, no mi, ako obitelj iz bilo kojeg razloga to ne želi, ne možemo poduzeti ništa. Naše je da samo obavimo ukop, objašnjava direktor “Nasada” Hrvoje Grdović.

Na Gradskom groblju, po njegovim riječima, postoji još desetak zemljanih ukopnih mjesta u kojima se pokapaju beskućnici ili ljudi čije obitelji nemaju drugog rješenja, ali se problemi nastavljaju i poslije: ekshumaciju radi preseljenja posmrtnih ostataka u grobnicu može zatražiti jedino obitelj, ali je mnogo slučajeva u kojima su mrtvi potpuno zaboravljeni, pa njihove ostatke “Nasadi”, nakon isteka roka od 15 godina, sele u zajedničku kosturnicu.

Nedavno je u Zadru zabilježen i slučaj u kojemu je čovjek zajedno s grobnicom prodao i kosti vlastitih roditelja, a troškove ekshumacije i njihova preseljenja platio je kupac.

Na budućem Gradskom groblju, koje će se na površini od 33 hektara graditi u blizini Crnog, predviđeno je odvojeno polje na kojemu će socijalni slučajevi biti pokapani u zemlju, jer je, kaže direktor Grdović, nemali broj onih koji nemaju vlastite grobnice. Na zadarskom groblju, jedna grobnica s tri ukopna mjesta stoji oko 24 tisuće kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut navodi da je u gradskom proračunu za ove svrhe predviđeno oko 15 tisuća kuna, te da se taj novac uglavnom potroši na skromne pokope beskućnika. “U ovom nam je slučaju sanitarna inspekcija naložila da obavimo pokop, a da Grad u cijelosti pokrije nastale troškove”, kaže Pešut.